Politikk

Hver fjerde danske er en demon?

Ny ”sjokkmåling” fra Danmark: Ny rekord for Dansk Folkeparti, nå med hele 23.5 prosent oppslutning. Før og etter valgkampen her på berget har medias demonisering av DF fått samtlige partier til å ta avstand fra partiet. Kan vi nå si at dette er en demonisering av våre tidligere landsmenn?

Ingen politiker i Norden har blitt mer hitlet enn Pia Kjærsgaard, og nettopp derfor lever hun med sikkerhetsvakter døgnet rundt. Så er det heller ingen politiker i Norden som har hatt større påvirkning på et lands innvandrings- og integreringspolitikk enn samme Kjærsgaard, som presset forrige VK-regjeringen under Anders Fogh Rasmussens periode til å ta helt nye grep i en europeisk kontekst (24- og 28-årsregelen, tilknytningskrav, økonomiske krav, boligkrav med mer). Det kunne Kjærsgaard, all den tid DF satt på vektskålen til mindretallsregjeringen.

Pia Kjærsgaard har således blitt brennmerket for antakelig resten av levetiden. I fjor gikk hun av som partileder etter eget ønske og overlot roret til Kristian Thulesen Dahl.

Partiet har i år satt den ene rekorden etter den andre på meningsmålingen, og den forrige meningsmålingen som ga partiet rundt 20 prosent fikk Thulesen Dahl til å rykke ut: Han trodde ikke på tallet, sa han. Dette må han kanskje spise i seg? I dag viser nemlig målingen 23,5 prosents oppslutning, halvannen gang større enn S på 16 prosent. Det største regjeringspartiet Venstre ligger på 27,9 prosent, mens De konservative (også regjeringsparti, og søsterpartiet til Høyre), er nede på 4,2 prosent.

Da har altså DF og Venstre rent flertall nå.

Før og etter valget var det ren heksejakt på Frp fra særlige mediehold, der en av demonene partiet skulle kobles til var nettopp DF. Altså betyr dette nå at for store deler av norsk media er nå hver fjerde danske velger ekstreme, bør vel resonnementet være?   

Den voldsomme fremgangen til DF forklares med en mer samlende leder og økonomisk politikk: DF vil ha offentlig vekst.

En del af forklaringen på DF-fremgangen er formentlig, at Kristian Thulesen Dahl er en mere samlende figur end Pia Kjærsgaard, lyder analysen fra valgforsker Rune Stubager Aarhus Universitet.

– Mine egne tal viser, at tilliden til DF er voksende. Og så har DF lagt sig til venstre for regeringen i den økonomiske politik, hvor DF vil have en offentlig vækst frem mod 2020 på 0,8 procent, mens regeringen siger 0,6, og V siger nul. Det betyder, at DF både suger utilfredse S-SF-vælgere til sig, men nu også V-vælgere, der synes, V er for liberal i den økonomiske politik, siger Stubager og tilføjer, at DF med stor sandsynlighed formår at fastholde en del af nye vælgere frem mod ved næste valg.

– Men der er langt til valgdagen, og DF vil blandt andet blive udfordret med spørgsmål om, hvorfor de peger på Løkke som statsminister, når han vil have nulvækst, siger Stubager.

Les også: Lektor: Økonomisk politik sender S-vælgere i DF-arme