Integrering og integreringspolitikk

Tradisjonell mat tas av menyen

Det er ikke bare i København at tradisjonelle danske retter ryker ut av menyen i barnehagen. Det samme skjer på mindre steder. Samtidig må alle barna spise rituelt slaktet dyr. Da vet du hva det handler om – igjen.

I Ishøj kommune er det eksempelvis nå totalforbud mot det danskene kaller ”nationalspise” i kommunens barnehager. Grisen er altså utvist. Ingen leverpostei, ingen kjøttkaker av svin og så videre.

I tillegg må barna uansett religiøs bakgrunn spise kjøtt som er blitt til ved å påkalle Allah før strupen kuttes. Det ser ut til at både personell ved institusjonene og foreldre finner seg i dette uten å mukke. Men en matsosiolog sier følgende til Extrabladet

Institutionernes fravalg af svinekød er den forkerte vej at gå, mener madsociolog og adjunkt Jon Fuglsang fra Professionshøjskolen Metropol:

– Det er en meget svær balance. Svinekød er det mest spiste herhjemme og en vigtig del af dansk madkultur, som der er kommet en voksende stolthed omkring.

– Og det må kunne lade sig gøre at servere differentierede menuer for børnene, så man ikke skal bandlyse bestemte fødevarer for at skulle vise hensyn. Det er ikke den rigtige måde at gøre det på, og børnene skal jo også selv lære at tage stilling til de her ting, siger han.

Så skulle man kanskje tro at muslimer må komme i flertall i en barnehage før matkulturen legges om. Slik er det dog ikke.  Og nå er det også slik at ”annen etnisk bakgrunn” kan være mye annet enn tilknytning til islam.

Martha Hjemmet på Nørrebro i København, hvor cirka 40 pct. af børnene har anden etnisk baggrund, er et af de steder, hvor man har fravalgt svinekød.

Nu serverer man kun halalkød for børnene.

– Det er en holdningsmæssig beslutning om, at vi har halalslagtet kød, fordi vi har mange børn af anden etnisk baggrund, og vi ser det ikke som nogen begrænsning, mere som et naturligt hensyn, siger lederen af Martha Hjemmet, Anna Fisker.

I følge ernæringsekspert, professor Arne Astrup, er der intet ernæringsmæssigt, der taler i mod et svineforbud. Han mener dog, at andre ting kan gå tabt:

– Det er et spørgsmål om madkultur, og der ryger jo nogle traditionelle danske ting ud, hvis man fravælger svinekødet. Jeg ville da selv have svært ved at forstå, hvis mine børn pludselig ikke kunne få sunde danske retter som leverpostej og kødpølse lavet på svin, fordi der gik nogle muslimske børn i samme institution, siger han.

Også i en mindre by som Aarhus skjer det samme For å si det rett ut: godhetsindustrien gjør det pinlig å være muslim i vesten. For det er jo bare å snu dette på hodet: noen av oss her på det gamle kristne berget, flytter til et land der islam har forkjørsrett, så tar det ikke mange årene før halakjøtt og annet er ute av barnehagene, erstattet med svinekoteletter etc. Tror ikke jeg hadde følt meg særlig stolt eller høy i hatten av å fortrenge den opprinnelige kulturen. Og omgivelsene kunne også, med rette, reagert med irritasjon over utviklingen, heller ikke et pluss for oss innvandrer.