Integrering og integreringspolitikk

Klarer Frankrike å håndheve forbudet?

Igjen brennes biler i forsteder til Paris og politistasjon angripes av ”les jeunes”, altså ”de unge”, som igjen er kodeordet for muslimsk ungdom i fransk debatt. Denne gangen ble opptøyene utløst av at politiet prøvde å håndheve forbudet mot ansiktstildekning.

Rundt 20 biler ble i løpet av en natt satt i flammer og fire personer er arrestert etter to netter sist helg med opptøyer i forstedet Trappes. Natten derpå ble det også skutt mot politiet og brukt brannbomber mot ordensmakten. I tillegg er det den sedvanlige avbrenningen av søppeldunker.

Bøtelegging av en kvinne med ansiktstildekning var opptakten til opptøyene. Hennes ektemann ble så rasende på politiet at mens boten ble skrevet ut, prøvde han å kvele politibetjenten. Mannen endte i arresten, og dermed var opptøyene et faktum.

Selv så jeg en ung arabisk kvinne i niqab i Marseille i vår, på vei til fredagsbønnen i en tabligh-moské.

Her er hun:

 20130412_130704

Spørsmålet er hvor mange kvinner som ignorerer forbudet, konflikter politiet er villige til å ta/våger å ta ved å håndheve forbudet, opp mot potensialet for opptøyer og de kostnadene det påfører samfunnet både økonomisk og sosialt. I Frankrike er konfliktnivået så høyt og gettoiseringen gått så langt at ordensmakten allerede er delvis, og til tider helt satt ut av spill, i det som kalles ”de urbane sensitive soner”.