Integrering og integreringspolitikk

Alarm om konsekvenser av ran av barn

Når politiet går ut og advarer om at barns liv blir lagt i ruiner, burde politikerne lytte og handle. Det er det liten grunn til å tro skjer. For da måtte man jo innrømme at man har ført en politikk som ikke var særlig fornuftig. Barneran rulles opp i Oslo tingrett.

Barn i Groruddalen blir ranet og slått ned av gjenger. De kriminelle ungdomsbandene opererer over hele byen, men først og fremst i Groruddalen. I fjor ble en gjeng på fem medlemmer i alderen 16 – 17 år dømt, og for tre måneder siden ble to andre barneranere dømt, skriver Aftenposten.

Det er sjelden kost å se politiet uttale seg så bramfritt. Kanskje ikke så rart da det kun i Grorruddalen er talt opp ran av 25 barn og unge, som er blitt truet, slått og tvunget til å gi fra seg mobiltelefoner og hva de måtte ha av verdisaker. Gjengene består av norskpakistanere og ”nye rivaliserende gjenger”, hva nå det måtte bety. Norske gutter fra Oslo vest?

Ofrene er helt ned i niårsalderen.

En 12 år gammel gutt som ble ranet ble såpass traumatisert at han ikke gikk på skolen på en uke. 

– Livskvaliteten blir kraftig svekket for unge som vokser opp under slike vilkår. Mange blir merket for livet. Både barna og foreldrene er livredde for represalier, sier stasjonssjef John Roger Lund ved Stovner politistasjon i Oslo. 

Barna utvikler angst. Ei jente ble trakassert på bussen, omringet, og sier hun opplevde seg fysisk syk av fornedrelsen og våger ikke å ta bussen lenger.  

En gutt som ble mishandlet av to større gutter, forteller at han gråt mye i tiden etterpå. To andre gutter har fortalt at de tenker på ranet hver gang de tar T-banen. 

Oslo tingrett har fått høre en rekke slike forklaringer av barn som forteller hvordan de har det under slike oppvekstvilkår. Politiet på Stovner snakker med barn som forteller at de helst holder seg hjemme, og de alltid løper mellom bestemmelsesstedene når de først må ut.

20 er siktet

I saken som rulles opp akkurat nå, er 20 ungdommer siktet. Politiet har beslaglagt både kniv og slåsshanske hos de siktede. Alle de siktede er i aldersgruppen 15–19 år. Alle har tilstått. To gutter sitter i varetekt. De ble pågrepet med en ukes mellomrom – den ene ble fengslet 30. mai, den andre ble fengslet 7. juni. Begge er 18 år gamle.

– Vi har pågrepet de to vi mener er hovedmennene i saken. Det har ikke kommet inn noen nye anmeldelser etter at de to ble fengslet, sier Lund. Han etablerte en innsatsgruppe for å fjerne gjerningsmennene fra nærmiljøet. Det ser det ut til at han har klart.

30. mai ble den ene 18-åringen varetektsfengslet for fire uker med brev- og besøksforbud. Han får bare ha kontakt med sine foreldre. Fengslingsperioden går ut 27. juni. 7. juni ble den andre 18-åringen fengslet for to uker med brev- og besøksforbud, også han får ha kontakt med sine foreldre.

Advarer

– Vi har hatt 10–12 tjenestemenn på saken konstant i to uker. Det har gitt resultater, sier etterforskningsleder Line Henriksen. Hovedetterforsker Alexander Iversen forteller at de har brukt moderne etterforskningsmetoder og satt alle kluter inn for å løse saken raskt. Nå har politiet begynt å undersøke hvor det er blitt av mobiltelefonene som ranerne har tatt, og advarer folk mot å kjøpe billige smarttelefoner uten gyldig kvittering.

– Vi vil sikte brukerne av stjålne telefoner for heleri. Hvis brukeren ligner på en beskrivelse av en av gjerningsmennene, kan vedkommende bli siktet for ranet, sier politiadvokat Trude Maren Buanes.

Sønnen (15) ble slått ned og ranet

Helene og Glenn Westerheim Løken fra Rommen i Oslo opplevde at sønnen (15) ble sparket og slått ned på grunn av en mobiltelefon.

15-åringen og to kamerater spilte fotball da fem ungdommer dukket opp på fotballbanen i oktober i fjor. Tre av dem satte seg på gjerdet, mens de to siste gikk bort til 15-åringen og spurte om å få låne mobiltelefonen hans. 15-åringen svarte at han ikke hadde noen mobiltelefon. 

Da løftet den ene raneren opp en metallstang, mens den andre sparket 15-åringen i brystet og slo ham i tinningen så gutten fikk en hevelse. Deretter gikk de gjennom 15-åringens lommer og fisket frem mobiltelefonen hans og gikk.

Dømt

De to ranerne, som begge var 17 år da de gikk løs på 15-åringen, ble i mars dømt til 150 timer samfunnsstraff. Sønnen deres ble ranet ved 21-tiden om kvelden. Klokken 00.30 visste foreldrene hvem ranerne var. De har en stor bekjentskapskrets. Nylig fikk ekteparet vite at tre barn i bekjentskapskretsen også er blitt ranet.

– Jeg tror det er veldig viktig og bra at politiet har rullet opp denne banden såpass raskt. Jeg har lagt merke til at folk har begynt å snakke om at de har fått nok, og at de må gjøre noe. Det er ganske skremmende, sier Glenn Westerheim Løken.

Preget

Etter at sønnen deres ble slått ned og ranet, opplevde familien at livskvaliteten falt dramatisk. Sønnen var engstelig for å gå ut, mens foreldrene var engstelige for at han skulle bli utsatt for voldsutøverne enda en gang.

– Det preger hele familien. Jeg har ikke lyst til å bo her lenger. Jeg vil helst at vi flytter, sier faren. Både han og kona har bodd i Groruddalen hele livet. De er engasjert i fotballaget og trener gutter 16 år.

– Det er mye fin ungdom her oppe. Jeg har inntrykk av at de det går dårligst med, er barn av foreldre som ikke følger dem opp, sier Helene Westerheim Løken