Vold og overgrep

Unik rettssak?

To venninner på 16 år ble overfalt av en gjeng gutter og menn på Oslo S. De fem skal ha befølt jentene og kysset dem. Fire er av pakistansk opprinnelse, en har opphav i Afghanistan. Saken kommer opp for Oslo tingrett nå, og det kan se ut til at det er tatt ut tiltale fordi den ene tiltalte på ny ble tatt for et liknende forhold.

Hendelsen fant sted for snart to år siden. Guttene og mennene, i dag i alderen 17 – 22 år, løp etter jentene og fikk dem inn i et område på Oslo S med lite innsyn der overgrepene skjedde. Guttene var helt ukjente for jentene, forteller de. Jentene var tilfeldige ofre.

De klarte til slutt å rive seg løs og kontaktet vekter som hjalp dem videre til politiet. Ifølge påtalemakten skal det foreligge videobevis av overfallet. De tiltalte nekter straffeskyld, melder VG.

Jeg har aldri registrert at et liknende forhold har kommet for retten. Det ser også ut til at dette skjedde med ”et nødskrik”. Det har tatt lang tid å utarbeide tiltalen, sier politiet. Deretter sies dette:

Ett år senere skal én av mennene ha begått et nytt forhold av samme karakter. Da var ennå ikke saken kommet til påtaleavgjørelse.

– Vi ser alvorlig på saken, men voldtektssaker har høyere prioritet og denne saken har derfor hatt noe lengre behandlingstid. Vi var nær å fatte avgjørelse da det nye forholdet dukket opp, sier Strand (politiadvokat, min merknad).

Dette kan tolkes begge veier: Politiet var i ferd med å henlegge saken, og gjorde helomvending grunnet det nye forholdet, eller tiltale var i ferd med å tas ut. La oss håpe på det siste. Ved å slå hardt ned på forholdet kan man håpe det vil ha en preventiv effekt.

Saken skal gå for Oslo tingrett i fire dager i august.