Islam

Gift i et minutt

Det foregår en form for ”vekkelse” blant unge shiamuslimer i Storbritannia. Stadig flere inngår såkalte mutah-ekteskap, også kalt nytelsesekteskap og midlertidig ekteskap, som kan vare i alt fra et minutt til 99 år. Slik kan man ha venn eller kjæreste av motsatt kjønn uten å bryte religiøse krav om kjønnssegregering. Sunnimuslimske ledere karakteriserer dog praksisen som prostitusjon all den tid mannen gir kvinnen en gave.

Praksisen med mutah skal handle om å sikre at menn på lengre reiser, uten medbrakt hustru, kan ha sex innenfor et ekteskapsliknende forhold, altså midlertidig ekteskap, mutah. Denne praksisen benytter nå unge muslimer i vesten seg av for å kunne ha vennskapelig omgang med motsatt kjønn. Foreldre involveres i kontrakten som gjøres mellom de to unge, for som Sara, farmasøyt på 30 år og shia med opphav i Pakistan sier det: hvis en kvinne aldri har vært gift, må du ha din fars tillatelse.

Kontrakten mellom de to partene kan være skriftlig eller muntlig, og den kan inneholde et vell av detaljer for hva forholdet skal bestå av.

Teoretisk kan en mann, også som gift, inngå så mange mutah han ønsker (og klarer), mens en kvinne må være ugift og kan kun inngå ett mutah av gangen, dette etter islams regler for å sikre best mulig kunnskap om hvem faren til eventuelt avkom er. Kritikere av praksisen kaller mutah tilrettelegging for prostitusjon all den tid mannen må betale for kvinnen (penger og/eller gaver).

Lytt til BBC’s radiodokumentar Married for a Minute