Innvandring

Brannslukking, fortielse og hets

De voldelige opptøyene i Sverige avdekker an skremmende mangel på vilje fra konservativt hold til å ta virkeligheten innover seg. I Norge nekter Oslos ordfører Fabian Stang (H) å kommentere den demografiske utviklingen, mens i den svenske Riksdagen nekter statsminister Fredrik Reinfeldt fra det liberalkonservative Moderaterne å forholde seg til at opptøyene kan henge sammen med hvilken innvandringspolitikk som er ført. De konservative politikerne generelt ser ut til å ville styre skuta i senk heller enn å innrømme feil.

Fabian Stang debatterte med Christian Tybring-Gjedde i Ukeslutt i NRK på lørdag Utgangspunktet var om vi kan få samme opptøyer blant innvandrerungdom i Oslo som de som startet i Husby i  Stockholm og siden har spredd seg til andre deler av hovedstaden og Sverige. Tybring-Gjedde pekte på bakenforliggende mulige årsaker til opptøyene (eksempelvis innsig av machokultur, utenforskap grunnet for høy innvandring som ikke går i hop med en god integrering), og deretter på demografien, at i løpet av 30 års innvandringspolitikk har over 40 prosent i Oslo øst innvandrerbakgrunn.

Stang hadde så behov for å ta avstand fra sin motdebattant at han unngikk å nevne hans navn ved å henvise til ”han forrige dere intervjuet”.

Da Tybring-Gjedde etterfølgende fikk ordet sa han:

”Endringene går for fort, min kjære ordfører. Jeg synes du skal ta det på alvor i stedet for å karikere dem som faktisk tar dette på alvor.”  

Reporteren følger opp med dette: ”Fabian Stang, dette skal du få svare på.”

”Nei, jeg vet nesten ikke hva man skal svare på det, altså,” sier Stang.

”Du kan svare på spørsmålet,” repliserer Tybring-Gjedde.

”Nei, jeg er ikke interessert i det. Jeg er interessert i å være positiv til utviklingen. Vi gjør det vi kan for å sørge for at alle i byen får en god skole, lærer seg norsk og får en jobb. Og så har vi lykkes med det og vi jobber med det hver dag og har ikke tenkt å gi opp sånn som noen andre har,” svarer Stang.

Man kan vitterlig få assosiasjoner til Keiser Nero som i år 64 skal ha spilt på lyren sin da Roma brant. Den assosiasjonen fikk i alle fall Jimmie Åkesson (Sverigedemokraterna) i Riksdagen etter at han utfordret  statsminister Reinfeldt med følgende spørsmål:

Det är mycket prat om Husby här, men det gäller inte bara Husby. Det gäller Brandbergen, Bredäng, Farsta, Fittja, Flemingsberg, Fruängen, Hagalund, Hagsätra, Hjulsta, Husby, Jakobsberg, Jordbro, Kista, Norsborg, Rinkeby, Rågsved, Salem, Skarpnäck, Skogås, Skärholmen, Sollentuna, Solna, Spånga, Tensta, Vårberg och Vårby. Det gäller Majorna i Göteborg, delar av centrala Malmö, Skäggetorp i Linköping och Stenhagen i Uppsala. Bilar och containrar brinner. Polisstationer och tågstationer brinner. Kulturarv och skolor brinner. Stenar och brandbomber kastas och rutor krossas. Poliser och brandmän misshandlas. Vanliga, hederliga medborgare misshandlas. Hur långt, Fredrik Reinfeldt, ska det behöva gå innan ni inser att er ansvarslösa, mångkulturalistiska splittringspolitik får den här sortens konsekvenser?

Åkesson peker på at det er ”deres” innvandringspolitikk som har feilet. Han får svar på tiltale. Reinfeldt går rett i strupen på han med anklager om at Åkesson angriper innvandrer:  

Då var det dags för Jimmie Åkesson, och då var det alltså invandrarnas fel. Det var ju oväntat. Har Jimmie Åkesson noterat att det är andra utrikes födda och med utrikesbakgrund som står sida vid sida med våldsverkarna och nu försöker få lugn och ro? De går ut på kvällarna och försöker ta ansvar i det nära lokalsamhället. Låt inte våldsverkare styra vår verklighetsbild. Det finns en kärna av unga arga män här, som vi har sett på många andra håll. Och ja, det sprider sig. Det sprider sig när våldsverkare beter sig illa. Vi ska ha ett rättssystem som visar att vi skiljer rätt från fel och att lagen gäller lika för alla över hela Sverige. Men hjältarna, Jimmie Åkesson, är de du försöker profitera på. Det är människorna som bor i dessa områden, och som är de största brottsoffren, som nu är den bäst verkande medicinen för att skapa lugn. Mina hjältar är de du vill göra till fiender. Där går skiljelinjen i svensk politik.

Ingen innrømmelser, altså. Det er som mot Tybring-Gjedde: hets og brannslukking.  Åkesson påpeker dette i sin replikk:

Jag skyller egentligen inte på någon annan än Fredrik Reinfeldt och hans kolleger i regeringen. Det är svårt när man lyssnar på Fredrik Reinfeldt i den här diskussionen att inte dra parallellen till den stora branden i Rom för 2 000 år sedan och myten om den fiolspelande kejsar Nero. Det finns mycket att säga om den myten, inte minst att fiolen inte uppfanns förrän många århundraden senare. Han kan alltså omöjligt ha spelat fiol, men fiolspelandet är bara en metafor för ineffektivitet, passivitet och usel politik. Det här duger inte, Fredrik Reinfeldt! Det duger inte att stå och spela We shall overcome på fiol när huvudstaden i vårt rike står i brand. När kommer erkännandet, Fredrik Reinfeldt? När tänker ni erkänna att det är er ansvarslösa splittringspolitik som ligger till grund för det kaos som vi just nu bevittnar här i Stockholm och andra delar av landet?

Man må spørre seg: hva skal til for at det erkjennes at man har tatt feil i innvandringspolitikken? At man rett og slett har tillatt at en alternativ makt har fått etablere seg, en makt der vold, kriminalitet og trusler vinner frem? For det vi vitner i de svenske gatene er regelrette maktdemonstrasjoner. En voldskultur fra den islamdominerte verden har fått slå røtter – rett foran nesen på en bestyrtet, forvirret og hjelpeløs politisk elite, enten eliten er på venstre eller høyresiden.

I Sverige blir det politiske sjokket antakelig ekstra ille, all den tid ingen land i Europa når opp til ”godheten” som Sverige har vist i sin familieinnvandrings- og asylpolitikk. Hvordan kan de som ser seg som ”best i klassen” bli straffet på denne måten?

Den svenske løgnen blir mer og mer desperat. Det samme kan sies om en høyrepolitiker som Fabian Stang. Hva skal han og Høyre og andre partier som har ledet regjeringer siste 40 årene si når opptøyer som dette oppstår i Oslo, for det er etter alle solemerker kun et spørsmål om tid før vi igjen får tilstander som under Gazademonstrasjonene i Oslo i 2009? Hvem skal utpekes som syndebukken?

Reinfeldt kan ikke innrømme feil, mener han antakelig, for da kan den sorte bilen ryke ved neste valg. Derfor intens brannslukking. Samme gjelder både Høyre og andre ansvarlige partier i Norge: velgerne vil miste tilliten til dem hvis vi får en bunn ærlig og faktabasert debatt om både selve innvandringen og de økonomiske og verdimessige konsekvensene grunnet den førte politikken.

Derfor var det knyst om innvandringspolitikken på Høyres nylige landsmøte.