Terrorisme og ekstremisme

Doktorgrad og terrorist

To menn er arrestert i det som er det første avdekkede forsøket på terror i Canada. Terroristene antas å ha bånd til al-Qaida og planen var å angripe toget mellom Toronto og New York. Den ene, en mann på 30 år fra Tunis, er halvveis i doktorgradsstudier. De to arresterte er ikke canadiske borgere, og det var en imam som tipset politiet om ekstreme holdninger.

Tipset fra en imam i Toronto førte til at det canadiske politiet mandag sa at det for første gang var avslørt et Al-Qaida-terrorkomplott mot Canada, skriver The Globe and Mall. Imamen gikk til politiet for i overkant av ett år siden med bekymringer. De to arresterte, Chiheb Esseghaier (30) og Raed Jaser (35) ble pågrepet mandag for planer om å angripe Via Rail-toget som går mellom Toronto og New York.

Esseghaie, som antas å være fra Tunis, bor i Montreal, mens Jaser, som bor i Toronto, skal være palestiner. Begge hadde lovlig opphold i Canada.

Politiet mener de fikk støtte av al-Qaidaavdeling i Iran i form av «råd og veiledning». Angrepet på toget skal ikke ha vært nært forestående. Planen var å få toget til å spore av.

Esseghaier er doktorgradsstudent på tredje året ved en skole nær Montreal. Emnet for doktorgraden er energi og materialforvaltning.