Vold og overgrep

Stygg tiltale mot norsksomaliere

Fem norsksomaliere er tiltalt for grove overgrep mot til sammen 11 barn. Tiltalen går blant annet ut på trusler om å drepe og skjære barna i biter. Hovedtiltalte er en 47 år gammel mor som erkjenner straffeskyld. Rettssaken går nå for tingsretten i Gjøvik.

11 norsksomaliske barn i Gjøvik ble tvangshentet av barnevernet for over ett år siden. Det skal ha vært bekymringsmeldinger som lå til grunn for at barna ble hentet med tvang.

Politiets etterforskning førte til at statsadvokaten har tiltalt fem personer med somalisk bakgrunn for bruk av vold og trusler mot egne og andres barn. Ytterligere én person var siktet i saken, men denne siktelsen frafalt, melder Oppland Arbeiderblad

Den hovedtiltalte kvinnen (47) erkjenner delvis straffskyld på seks av de sju tiltalepunktene som gjelder henne. De øvrige tiltalte nekter straffskyld på alle poster.

Det er tre familier «involvert», med somalisk bakgrunn. Foreldrene er tiltalt for å ha utøvd grov vold mot barna gjentatte ganger over en veldig lang tidsperiode.

De skal blant annet ha slått flere av barna med ledninger og kost, tatt kvelertak på dem, holdt hodet under vann i badekaret og dratt dem etter håret.

Maratonrettssak

Det blir en maratonrettssak, berammet over tre uker. Det er allerede på det rene at tidsskjemaet sprekker, så denne første dagen forlenges med to timer og morgendagen starter en time tidligere enn planlagt.

Det er stevnet hele 55 vitner totalt, hvorav cirka 35 for aktoratet. Den ene forsvareren har frafalt tre av sine 13 vitner, slik at totalen nå er nede på 52.

Retten tok pause til 12.30. Etter pausen fortsetter forhandlingene med avspilling av dommeravhør av et barn som er fornærmet i saken.

Barnet er datter til den hovedtiltalte kvinnen.

I dommeravhøret fra mars 2011 forteller den mindreårige jenta at hun er blitt befølt av to menn. Den ene sitter nå tiltalt i saken. Videre beskriver hun hvordan moren har slått henne gjentatte ganger med blant annet belter, sko, el-kabler og kjøkkenredskaper.

En rekke forhold

Kvinnen i slutten av 40-årene bosatt i Gjøvik skal ha misbrukt sine sju barn over en periode på 20 år, fra 1991 til 2011.

Det yngste barnet var fire år da forholdene ble avdekket.

Ifølge tiltalen skal hun blant annet ha utøvd vold mot sin eldste datter i «opplæringsøyemed». Hun skal ha helt brennbar væske over seg selv og truet med å tenne på seg selv hvis ikke datteren og mange andre av sine barn gjorde som hun ville. Hun har truet med å drepe barna sine og skjære dem i småbiter og/eller kaste dem i søpla eller liknende, står det i tiltalen.

Mange av barna har vært vitner til voldsutøvelsen overfor søsken.

Tiltalte nummer to, en mann i slutten av 30-årene bosatt i Østerdalen, skal ha slått sin kones datter og sønn.

Kastet i gulvet

Tiltalte nummer tre, en kvinne i begynnelsen av 30-årene bosatt i Gjøvik, har ifølge tiltalen utøvd vold mot to barn fra 2005 til 2011. Datteren var tre år gammel da det begynte og hun skal ha blitt kastet i gulvet og slått flere ganger. Hun skal ha slått sønnen flere ganger med gjenstander som ledninger og belte.

Hun skal også ha utøvd vold mot to andre barn.

Tiltalte nummer fire er i 20-årene og bosatt i Gjøvik. Han skal ha utøvd vold mot tre navngitte barn.

Tiltalte nummer fem, en mann i begynnelsen av 30-årene bosatt i Gjøvik, skal ha misbrukt et barn seksuelt ved å beføle brystpartiet og baken hennes.

En rekke voldshandlinger

Jenta forteller i dommeravhøret om en rekke voldshandlinger mot henne, søsken og andre barn – utført av hennes mor og andre tiltalte i saken.

Gjennomgangen av videoer fra dommeravhør i retten fortsetter videre i dag, og også i morgen. De tiltaltes egne forklaringer vil først komme dag tre og fire.