Vold og overgrep

Guttegjeng på tiltalebenken for voldtekter av barn

Fire gutter i alderen 15 – 18 år sitter på tiltalebenken i dag i Namdal. De skal ha forgrepet seg grovt flere ganger mot ei jente på 12 år, inkludert samleier. En av de tiltalte er også siktet for voldtekt av ei 13 år gammel jente. Alle guttene er av såkalt utenlandsk opprinnelse.

Overgrepene skal ha skjedd høsten 2011 på området til en barneskole, og et annet tilfelle i et lekehus. De tiltalte guttene var da 15, 16, 17 og 18 år gamle, melder VGHvilken landbakgrunn guttene har, oppgis ikke.

Et av overgrepene skal ha skjedd i inngangspartiet på en barneskole i Namdal. Der skal tre av ungdommene gjennomført samleie med jenta.

Dette var et av i alt tre tilfeller av overgrep som den alvorlige tiltalen beskriver.

En av de tiltalte er i tillegg også tiltalt for overgrep mot en ett år eldre jente. Også hun var under 14 år da voldtekten skal ha skjedd. Det var høsten 2011 at overgrepene skal ha skjedd. En gang på området til en barneskole, og et annet tilfelle i et lekehus. De tiltalte guttene – alle av utenlandsk opprinnelse – var da 15, 16, 17 og 18 år gamle.

Aktor i saken, statsadvokat Kaia Strandjord, sier til Adresseavisen at saken gjelder gjentatte overgrep mot personer under 14 år. Hun viser til at det generelt sett er komplisert når flere av de involverte er barn under 18 år. Endringer i straffeloven, som trådte i kraft i fjor gjør at det likevel kan idømmes lange ubetingede fengselsstraffer dersom retten finner at det er «særlig påkrevd».

Voldtekten som den nest eldste av de ungdommene var alene om, skal også ha skjedd i et skoleområde. Begge jentenes bistandsadvokater har varslet i erstatningskrav mot guttene, men advokatfullmektig Camilla Elvevoll som bistår den eldste jenta, sier at hun ikke ønsker å kommentere saken på forhånd.