Religiøse og politiske symboler

Er hun ikke vakker? Hun gjør som sin mor

Leder av Islam Net, Fahad Qureshi, taler varmt for hijab på småbarn, derav tittelen: små jenter ned i spedbarnsalder er vakre i hijab. Ikke underlig at han mener det. Det er bare å ta en titt på alle misoppfatningene om islam og hijab som Islam Net prøver å oppklare.

Islamnet har en spalte de kaller for «Misoppfatninger om islam» på sin hjemmeside. Spalten er delt inn i tre deler:

Misoppfatninger blant ikke-muslimer, Misoppfatninger blant ikke-muslimer med høyere(hva nå det måtte bety) og Generelle misoppfatninger om islam. Under disse spaltene tar de så opp forskjellige emner, lover og regler i islam, og forklarer og tegner med store bokstaver for oss vantro, enten vi er generelle eller såkalte «høyere». Deres facebookside «Islam Net – misoppfatninger om islam» forklarer tanken bak spalten og gruppen slik: «Vi har som formål å skape et felleskap blant muslimer seg imellom, og ikke minst mellom muslimer og alle andre religioner og samfunn. Svært mange mennesker har en del misoppfatninger om Islam. F.eks at Islam står for krig og terrorisme, at Islam undertrykker kvinner, at Islam er en fiendtlig religion osv. Ved å oppklare disse misoppfatningene kan vi mye lettere bygge broer mellom muslimer og ikke-muslimer.» 

Facebooksiden deres har pr i dag 6.375 likes, men IslamNet opererer også med flere grupper og sider på facebook:

 «Islam Net – misoppfatninger om Islam», som har 12.116 medlemmer

«Islam Net Drammen», som representerer Islam Nets offisielle lokallag i Drammen. 181 likes.

«Peace Conference Scandinavia 2013», om «fredskonferansen» de holder i Oslo hvert år: Time: 27-29th April 2012, 13:00 – 22:00 , Place: Ekeberghallen, Ekebergveien 101, Oslo, Norway. 4.539 medlemmer.

«Islam Net – Gruppen for de frivillige» som har 87 medlemmer. Formålet med gruppen er beskrevet på siden:

«Denne gruppen er for utdeling av oppgaver relatert til Islam Net, hovedsakelig oppgaver relatert til da’wah på facebook. Det forventes av alle medlemmene at de gjør de oppgaver som blir oppfordret til av administratorene. Alt som skrives og postes på denne gruppen er konfidensielt og kan ikke deles med noen som helst utenfor gruppen, med unntak av å poste de linker etc. administratorer ber om å dele. Ved å være med i gruppen forplikter man seg til å gjøre oppgavene som gis og holde taushetsplikten.»

De har også en youtube-profil, der de legger ut undervisningsfilmer: «Get the latest Islamic Q&As, lectures & other videos about Islam on our channel.» Den har de hatt siden 2008, den har 5477 abonnenter, og har 4,051,403 visninger. Alle disse gruppene er lukket, bortsett fra Islam Net Drammen, men var tidligere åpne for alle. Islam Net utvider stadig aktiviteten og drar inn flere tusen nye medlemmer på siden sin i året. Diskusjonene går også på selve nettsiden deres, under diskusjonsgruppene der.

De har i løpet av det siste året også utvidet med en videokanal: «Islam Cinema», som også har en egen gruppe på facebook. Kanalen er ren misjonsvirksomhet, drevet av idealisme, men ber om økonomisk støtte, med mål om å nå ut world wide, og med lovnad om belønning på gudelig vis:

«If we are able to raise more than what we need to keep the channel going, we have great future plans with the development of IslamCinema that we can start on InshaAllah. So please donate generously for the sake of Allah»

Og pengene strømmer tydeligvis inn, kanalen har holdt det gående siden oktober i fjor. Fahad Qureshi, leder og frontfigur hos Islam Net, har åpen profil på facebook, og der kanaliseres de samme meninger og misjon som i gruppene, blant annet diskusjonen om bruk av hijab og niqab i Norge. Men tilbake til misoppfatningene ikke-muslimer lett kan bli sittende med i sin egenrådige tro på individet, likestilling og frihet: Islam Net har tatt for seg spørsmål om bruk av nettopp hijab og har laget en kort FAQ-liste (Frequently Asked Questions) med spørsmål og svar.

Et av dem er: Hijab – undertrykkelse eller frigjøring av kvinner? Her er det altså et spørsmål om å opplyse de uvitende vantro, og vi snakker ikke om «høyere» ikke-muslimer her, men de som er helt nede på bunn i misoppfatning og forvirrethet, fordi «Mange er under misoppfatningen av at islam undertrykker kvinner ved å holde dem bak sløret.« Slikt kan jo gjerne misforstås, av ren vrangvilje og ikke minst av å stadig møte på både kvinner og barn pakket inn fra topp til tå.

Islam Net mottar mange spørsmål rundt dette sier de, og slenger inn fire av de mest vanlige:

Spørsmål 1.   Kan ikke en kvinne være en god muslim uten å bruke hijab?

Spørsmål 2.   Hvorfor er det ingen andre enn muslimske kvinner som må bruke hijab?

Spørsmål 3.   Undertrykker islam kvinner ved å holde dem bak sløret?

Spørsmål 4.   Hvorfor trenger ikke menn tildekke de samme kroppsdelene som kvinner?

Nå er du sikkert spent på svarene, og det er igrunnen jeg også, selv etter å ha lest dem. Men fortvil ikke du som føler trangen til å pakke inn deg selv, din kone eller dine barn, for det trenger du egentlig ikke tenke på, bare husk på dette: «Man trenger ikke nødvendigvis å tenke på hvor ille synden av å ikke bruke hijab er. En kan heller tenke på hvor fremragende er Han, som man er ulydig mot.» Så da var DET oppklart, første spørsmål gikk jo greit, misoppfatninger er fjernet, og gammel oppfatning befestet: Allah har sagt det, så det så.

Svaret på neste spørsmål fjerner ikke så mye gamle misoppfatninger som den legger til nye, for her går det unna: Det er ikke egentlig bare i islam man har påbud om å dekke seg til, det står visstnok også overalt i andre religiøse skrifter, feks i Vedatekstene til hinduene, i Bibelen til de kristne og Toraen til jødene. Men så skiller de religiøse lag forklares det, for mens islam fortsatt holder koken og kjører grunnpakken med påbud og lydighet, så har de andre sporet helt av:

«Selv om dagens jøder, kristne og hinduister kanskje ikke praktiserer deres religion, betyr ikke det at muslimer heller ikke skal gjøre det. Hvis en person gjør noe som er galt, er ikke det en unnskyldning for andre mennesker til å gjøre det samme. Til tross for at mange kristne kvinner velger å vise frem kroppen sin, er det fortsatt mange kristne kvinner som vil bruke «hijab». Man kan for eksempel se på de romersk-katolske nonnene som dekker seg til fordi de ønsker å vie livet sitt til Gud. Det er en av verdens store ironier at den samme hijaben som ble brukt som et kjennetegn for «hellighet» når den ble brukt av katolske nonner, blir i dag ansett som et symbol for «undertrykkelse» når den blir brukt av muslimske kvinner fordi de ikke vil bli trakassert.»

Så da vet vi DET, og alle misoppfatninger er som skrelt bort, det var altså slik vi trodde, ikke bare et stykke tøy. Veldig greit med FAQ.

Over til svaret på det tredje spørsmålet, om det er undertrykkelse av kvinner å påtvinge bruk av hijab, eller «undertrykkelse» som er riktig terminologi på siden. Og for å skjønne hvorfor dette ikke er «undertrykkende» må man se tilbake på kvinners status FØR profeten Muhammeds tid. Så da skjønner du kanskje hvilken vei det bærer? Jo, det er sånn:

«Islam fremmer og beskytter verdier som kyskhet, ære, respekt, sterke familiebånd og ekteskap. Derfor er det utviklet lover og regler som begrenser umoralske handlinger og fremmer et system i samfunnet som ivaretar disse verdiene for et sunt og fungerende samfunn. For å sikre dette blir blant annet seksuelle lyster og handlinger begrenset til ekteskap.» 

For å holde det utemmede mennesket innenfor denne rammen så er det altså påbudt hijab for BÅDE kvinner og menn, men på ulik måte:

«Ifølge Koranen og sunnah (det Profeten (fvmh) har sagt, gjort og godkjent), er det flere basiskriterier for bruken av hijab. 

  1. Det ene kriteriet er omfang av kroppen som må tildekkes, som er forskjellig for menn og kvinner. Det er påbudt for menn å dekke området fra navlen og ned til knærne. For kvinner er det obligatorisk å dekke hele kroppen unntatt ansiktet og hendene opp til håndleddet. De resterende fem kriteriene for hijab er veldig like for kvinner og menn.
  2. Klærne skal være løse og ikke røpe kroppsfiguren.
  3. Klærne skal ikke være gjennomsiktige eller tynne slik at hud skimtes.
  4. Klærne skal ikke være så glamorøse at de tiltrekker det motsatte kjønn.
  5. Klærne skal ikke ligne klærne til det motsatte kjønn.
  6. Klærne skal ikke symbolisere en ikke-troende, dvs. at man ikke kan bruke klær som spesielt identifiserer en ikke-troende, eller er et symbol for en annen religion. «

Flaks for mannen, for mens kvinnen må dekke til hele kroppen og hendene opp til håndleddet, så trenger mannen bare å dekke til området fra navlen og ned til knærne.

Ikke helt tilfeldig at det endte opp slik kanskje, for mens hele kroppen til kvinnen er en eneste stor syndens pøl, så er det bare selve arvejuvelene til menn som er i faresonen, og da under påvirkning av kvinnen, som kan hende har vært uforsiktig og sluppet ut en ankel eller en albue i friluft, uten tanke på ringvirkningene som måtte oppstå.

Har du fortsatt misoppfatninger rundt dette? Vel, vi får også forklart grunnen til at det er slik det er, gjennom «de vil det selv»- prinsippet, som grovt sett kan omformuleres til «vil du trakasseres, eller vil du slippe?»:

«Grunnen til at hijab er foreskrevet kvinner, er nevnt i Koranen i det følgende verset av Surah Ahzab: 

«Å Profet, si til dine hustruer og dine døtre, og til de troendes kvinner, at de skal svøpe om seg kledningen. Dette vil være bedre, slik at de gjenkjennes (som troende kvinner) og ikke trakasseres. Gud er Tilgivende, Barmhjertig. [Koranen 33:59]” 

Koranen sier at hijab for kvinner har blitt foreskrevet dem for at de skal bli gjenkjent som troende ærbare kvinner, og at dette også vil forhindre dem fra å bli seksuelt trakassert.» 

Tror du fortsatt at hijab bare er et stykke tøy, omtrent som en caps eller en nisselue? Da er du en iherdig type som tviholder på misoppfatningene dine, for hijab er så mye mer, en ren pakkeløsning, rett og slett:

«Komplett hijab, i tillegg til de seks kriteriene for klesdrakten, inkluderer også den moralske oppførselen, adferden, holdningen og intensjonen til individet. En person som bare oppfyller kriteriene av hijab for klærne, praktiserer hijab på en begrenset måte. Hijab av klærne bør følges med hijab av øynene, hijab av tankene, hijab av individets intensjon osv. Det inkluderer bl.a. også måten man går på, snakker med andre og oppfører seg.»

Etter denne greie forklaringen følger et drøss med eksempler, både på hvordan vestlige samfunn falsk hevder å ha hevet kvinner status, hvorfor det er forebyggende for kvinners ære å innføre dødsstraff for voldtekt, hvorfor voldtektsforbrytere heller vil kaste seg over en vestlig kvinne i miniskjørt enn en ærbar og lydig kvinne i hijab, eksempler på hvorfor vestlige samfunn latterliggjør hijab og en masse sammenlignende statistikk over voldtekter i Norge, USA og Saudi-Arabia, men uten forklaring på parametrene som brukes og forskjellen på graden av anmeldesestetthet i de samme land. Konklusjonen på dette spørsmålet er: Implementering av islamsk lovgivning vil redusere voldtektsraten.  

Så da var vi kvitt en misoppfatning til, ikke sant?

Så til slutt, over til svaret på spørsmål fire, hvorfor ikke menn må dekke til mer enn området fra navlen og ned til knærne? Svaret er selvfølgelig at det er fordi Skaperen av universet, den Allmektige Allah, har bestemt det slik.

Har du misoppfattet det også? Ikke nå lenger, for her greies det ut med flere punkter:

1. Kvinnens kropp er formet mer tiltrekkende

Ja, tenk det, så enkelt er det altså, og dette burde jo alle misoppfattere ha tenkt på selv:

«Hvis man analyserer både den maskuline og feminine kroppen vil man fort legge merke til at de er forskjellig bygd. Den kvinnelige kroppen har atskillig flere kurver og former enn den maskuline. Dette har en effekt som gjør den tiltrekkende på et helt annet nivå enn den maskuline kroppen.»

2. Menn har høyere seksuallyst enn kvinner

Dette punktet belegges med både den ene og den andre fra vitenskapens verden. Det er altså vitenskapelig bevist, og dermed må kvinnen dekkes til. Nå vil du kanskje misoppfatte med vitende og vrang vilje og mumle noe om at det er da for pokker ikke kvinners problem, men der tar du grundig feil:  

«Forskningen viser at menn reagerer til kvinner som ikke dekker seg til ved å assosiere dem med verktøy, men et motsatt eksperiment vil ikke fungere da kvinner ikke søker etter det samme hos menn. Allahs visdom i å ha forskjellige grader av påbudt tildekning for menn og kvinner vises av resultater fra dagens forskning, statistikk og sunn fornuft.»

3.Menn er fysisk sterkere enn kvinner

«Kvinnen har dessverre lett for å ende opp som et offer, dette er bevist i voldtektsstatistikken. Menn derimot, er ikke like mye utsatt. Det er faktisk en grunn til at påbudet for tildekking av kroppsområder i hijab, er forskjellig for menn og kvinner. For å forhindre at kvinner skal måtte lide en slik tragisk skjebne som alt for mange gjør, må noe gjøres.»

Noe må altså gjøres, ergo er det lettere å slenge et laken over kvinnfolkene enn å temme mennene og få dem til å slutte å trakassere. Logikken i dette, hvis du har misoppfattet det, er at dersom en kvinne voldtas er det hennes egen feil, fordi hun ikke har brukt hijab frivillig.

Konklusjonene på alle spørsmålene er at hijab ikke er undertrykkende fordi det hever kvinnen bort fra hennes syndige kropp og redder menn fra å bli voldtektsforbrytere, men den skjebnen det ville møte i helvete, og at Vesten burde akseptere disse kvinnenes «valg» fordi det gagner samfunnet som helhet. Da mangler vi bare svar på noen spørsmål som jeg synes burde være FAQ:

1. Hvis hijab trekker muslimske kvinner opp til et ærbart nivå der de slipper å trakasseres og voldtas, hvor plasseres da ikke-muslimske kvinner i dette bildet?

2. En kvinne som bærer hijab representerer dette «regelverket», og hvordan kan det da argumenteres med at det bare handler om et hodeplagg?

3. Hvordan er det på noen måte mulig å implementere disse holdningene inn i en norsk offentlig etats uniform?

4. Hvis en mann glemmer å dekke seg til fra navlen og ned, kan han da trakasseres og voldtas?

Mens vi venter på utfyllende svar som egentlig går ut på at Allah vil det (tilfeldigvis) slik, så kan vi ta en titt på Fahad Qureshi, leder av dette pilotprosjektet for å redde kvinnen fra Vestens syndige samfunn og galopp mot helvetes dype mørke av ild og tenners gnissel. Hva synes han sånn rent personlig om bruk av hijab? Det får du svaret på ved å ta en titt på hans åpne profil på facebook, her ved en skjermdump, der hans vakre ord om hijab på babyjenter får opptil flere til å klikke deltakende på «Like» og komme med oppmuntrende tilrop. For er hun ikke vakker, denne lille  babyjenta som er reddet fra en tragisk skjebne, kun ved helt frivillig bruk av et lite stykke tøy?

Skjermbilde.Fahad.barnehijabPNG