Æresdrap og æresrelatert vold

To filmer om æresdrap

I kveld er det urpremiere i Tromsø på filmen ”Før snøen faller” av norskirakiske Hisham Zaman. Spillefilmen handler om en brors jakt fra kurdiskirakiske områder gjennom Europa til Norge. Målet er å drepe søsteren. I neste uke kommer norskfødte Deeyah til Oslo. Musikeren og mennskerettighetsaktivisten skal delta på den første visningen her til lands av sin kritikerroste dokumentarfilm om æresdrapet på irakiskbritiske Banaz Mahmod i London i 2006.

Begge filmene handler om æresdrap knyttet til den kurdiske delen av Irak, og begge filmmakerne har norske røtter.

Urpremieren på ”Før snøen faller” i kveld skjer på Tromsø Internasjonale Filmfestival, og handler om en 16 år gammel kurdisk gutt som legger ut på den spesielle ferden å skulle finne og drepe søsteren sin, skriver NRK.

– Det er så destruktivt, så vanskelig og betent. Jeg har forsøkt å gå inn i problemstillingen med et annet perspektiv, ikke for å banalisere eller dømme det, men for å utforske det med nysgjerrighet.

– Filmen forsøker å finne ut om en gutt med en slik destruktiv plan, som på alvor tenker å reise gjennom ild og vann for å begå et drap, vil han lykkes med det? Hvilke utfordringer vil han møte? Hvordan vil han bruke det til å utvikle seg som menneske? Og hva skjer når han selv opplever kjærligheten, som er selve årsaken til at søsteren rømte fra sitt eget bryllup, spør Hisham Zaman.

Den kritikerroste Zaman  har delvis vokst opp i Norge, mens Deeyah er født her, men måtte flykte landet grunnet trakassering og trusler fra egne rekker da hun valgte et liv på musikkscenen. Hennes dokumentarfilm fra i fjor skal vises hos Fritt Ord neste torsdag, og handler om den svært sterke historien rundt Banaz Mahmod. Filmen Banaz: A love story, har klare paralleller til drapet på svenskkurdiske Fadime Sahindal: det var et varslet drap.

Den kurdiskfødte kvinnen kom til England 10 år gammel, og ble giftet bort 17 år gammel til en mann som var 10 år eldre enn henne. Banaz prøvde å bryte ut av det voldelige ekteskapet da hun fikk en kjæreste. Banaz søkte hjelp hos politiet fem ganger og sa rett ut at hun mente familien ville drepe henne.

Banaz laget selv et opptak der hun forteller om situasjonen sin. Både dette opptaket og de gangene hun søkte politihjelp er filmet og Deeyah har fått politiets tillatelse til å inkorporere opptakene i dokumentaren.

Faren og broren ble dømt til livstid for drapet av Banaz, som ble oppklart ved hjelp av hennes søster som siden da har måttet leve i skjul. Også søsteren bidrar i dokumentaren, forståelig nok bak en niqab.

Knapt noe annet æresdrap har blitt mer omtalt i Storbritannia.