Terrorisme og ekstremisme

På innsiden

Gisseltakerne i Algerie skal ha hatt hjelpere på innsiden av gassanlegget i In Aménas. I Belgia finnes det en parallell: rundt 20 salafister befinner seg på innsiden av den militære etterretningstjenesten. Så lenge salafistenes organisasjoner ikke er forbudte, kan ikke myndighetene hindre dem i å verve seg til hæren.

Det er langt lettere å ekskludere en soldat som tar seg en joint, enn en soldat som er medlem av en gruppe med ambisjoner om å omvelte samfunnet, heter det fra eksperthold i Belgia, etter at det ble kjent at salafister nå er å finne i hjertet av hærens etterretningstjeneste. Jeg vil anta forholdet er det samme i Norge, som vel forteller oss at slike forbud tvinger seg frem.

People belonging to extremist movements can easily serve in the Belgian army. The defence minister Pieter De Crem has no legal basis for expelling soldiers because of their Salafist convictions, said the De Morgen newspaper on Thursday.

A few weeks ago, however, the minister had promised that extremists would be shown the door. «Any Salafism at the heart of the defence department will not be tolerated and will lead irrevocably to dismissal,» he had indicated to the defence commission after it was announced that were around a dozen soldiers with radical islamist convictions at the heart of the military intelligence service.

But according to an internal report, the legal means to do this are lacking. As long as it involves groups or organisations that are not prohibited by law, soldiers are permitted to join them.

«In reality the army cannot oppose them», explains Dirk Deboodt of CGSP Défense [trade union]. «A soldier who smokes a joint is at greater risk of being excluded from the army than a soldier who is a member of Blood&Honour or a soldier whose goal is to wage jihad in Somalia.»