Terrorisme og ekstremisme

Ingen vits å fengsle Jihad Jane

Amerikanske Colleen LaRose, som selv har kalt seg Jihad Jane, mener selv hun var svært nær målet sitt i 2009: å drepe den svenske tegneren Lars Vilks. I det første intervjuet etter at hun ble tatt av FBI forteller hun at hun ble radikalisert grunnet Israel-Palestinakonflikten. Jihad Jane risikerer fengsel på livstid, mens Lars Vilks sier dette: ”Å sette henne på livstid er feil. For min del kunne man like gjerne slippe henne ut. Jeg tror ikke det er noen vits i at hun sitter i fengsel. Hun er kjent og kan ikke gjøre noe med meg.”

7.mai neste år faller dommen i USA mot Jihad Jane. Etter å ha blitt radikalisert i 2007, mottok hun en ordre om å skyte Lars Vilks seks ganger i brystet. Ordren skal ha kommet fra en hemmelig al-Qaida-kontakt, melder VG.  Dette var hun villig til å gjøre for sine brødre og søstre, sier hun i et telefonintervju med Reuters. Hun dro derfor til Irland i 2009 for å motta terrortrening, noe hun ikke lyktes med. Da hun returnerte til hjemlandet, USA, ble hun tatt av FBI.

Amerikanske Colleen LaRose (49) lot seg fascinere av islam og reiste til Europa for å få trening i å drepe. Målet var den svenske tegneren Lars Vilks.

I 2009 fikk Philadelphia-kvinnen en ordre fra sin hemmelige al-Qaida-kontakt.

«Drep ham», sto det i eposten.

Kontakten «Eagle Eye» kjente hun bare via nett og noen korte samtaler. Han hevdet at han gjemte seg i Pakistan og ville at LaRose skulle fly til Sverige for å drepe den svenske tegneren, som i 2007 laget en omstridt tegning av profeten Muhammad.

I det første intervjuet siden hun ble fengslet i oktober i 2009, forteller hun hvor nær hun hadde vært målet sitt og hvordan det hele begynte.

– Jeg var så nær ved å være i stand til å gjøre dette, sier hun på telefon fra fengselet til nyhetsbyrået Reuters.

Jihad Jane forteller at hun konverterte etter en one-night-stand (sic!) med en muslimsk mann. Hun ble fascinert av islam og ville bidra med noe for ”brødre og søstre”. Gjennom nettet skal hun ha fått kontakt med al-Qaida etter å ha lagt ut videoer under navn som ”Sister of Terror” og ”Jihad Jane”. 

– Jeg var endelig et sted der jeg hørte hjemme. Dette var dette jeg måtte gjøre. Jeg var lykkelig. Jeg ble radikal etter å høre om bombingen av Palestina. Jeg satt i sofaen og gråt da jeg så dette på tv, sier LaRose til Reuters.

På nettet begynte hun å søke etter hvordan hun kunne bidra, hevder hun. Gjøre noe for sine brødre og søstre i ånden.

Radikaliseringsprosessen begynte for fullt i 2008. Da begynte LaRose å legge ut videoer og meldinger under navn som «Sister of Terror» og «Jihad Jane». Det var slik hun kom i kontakt med al-Qaida-kontaktene «Eagle Eye» og «Black Flag», skriver Reuters.

– Hva kan jeg gjøre for deg? Jeg vil gjøre mer for deg. Jeg ble bedt om å skaffe penger. Jeg snakket med ham online og følte en kjærlighet for ham, sier LaRose i intervjuet.

Det var gjennom disse kontaktene hun ble oppfordret til å bli martyr, forteller hun.  I januar i 2009 ba nettkontaktene hennes om å gjøre mer. De ville at hun skulle bli en martyr, ifølge nyhetsbyrået.

«Eagle Eye» skal ha krevd at hun skulle skyte den svenske tegneren seks ganger i brystet for hans blasfemi mot profeten.

LaRose ville si ja, men visste allikevel at det ville være å ofre mye.

– Jeg vil gjøre dette til mitt mål. Til jeg når det eller dør i forsøket, skal hun ha svart.

Gir opp attentatplanene

FBI var allerede på sporet. To ganger hadde de snakket med henne i løpet av sommeren 2009.

I september bestemte hun seg for å ta ut penger, pakket klær og reise til Irland sammen med en annen nylig konvertert kvinne, Jamie Paulin Ramirez. Der skulle LaRose få trening hadde hun blitt lovet.

Oppholdet i Irland ble ikke som ventet. Treningen uteble, støtten hun skulle få var ikke-eksisterende, og etter en samtale med en muslimsk kvinne bestemmer hun seg for å gi opp attentatplanene og reise tilbake til USA. Tilbake i Philadelphia ble LaRose arrestert av FBI.

Jihad Jane risikerer fengsel på livstid, noe Vilks altså mener er unødvendig. Tegneren, som lever med sikkerhetsvakter døgnet rundt, ønsker å møte henne. For å forstå hvordan hun tenkte og hva hun tenker i dag. En ganske annen holdning enn den man ser fra motsatt hold, og som reflekterer den himmelropende forskjellen på produkt av opplysningstiden i møte med islamsk ekstremisme.