Vold og overgrep

Ikke særlig skandinavisk reaksjon

Hevn, krenkelsesreaksjoner, stammementalitet, voldsromanse? Skoler i Göteborg er stengt i dag etter de dramatiske opptøyene som rundt et halvt tusen skoleungdom deltok i på tirsdag. Mediedekningen er massiv, men mulige kulturelle bakenforliggende årsaksforhold er lite fremme. Det man må kunne slå fast er at reaksjonen til de unge ikke har en skandinavisk mentalitet ved seg.

Det er umulig ikke å få en opplevelse av et forhåndsvarsel: opptøyene i Göteborg i går minner om opptøyer vi har sett i Frankrikes forsteder (og også i Norge under den beryktede Gaza-demonstrasjonen i Oslo i 2009 ). Hva kan vi vente oss om et tiår? Det er ikke enkelt å få oversikt over hva som faktisk har skjedd, men nesten alle involverte ungdommer ser ut til å ha innvandrerbakgrunn.

 Snaphanen.dk har samlet sentrale lenker som gir en god oversikt:

Det er svært at få overblik over, hvad der skete i Gøteborg. Den officielle version er her: Filmen visar: Mobb hoppar på tjej i Göteborg. Flera ungdomar uthängda på nätet med namn, bild och påstådda sexaktiviteter og Svensk reporter: – Folk kastet stein på politiet, skolen og forbipasserende. Netchikanen har bredt sig til Stockholm. Polisen befarar fortsatta bråk och har “dammsugit” stationerna på extrapersonal. Nu söker polisen en pistolman som synts under kravallerna. Aftonbladets Oisín Cantwell stiller diagnosen: Internettet er farligt. Gymnasieskolor stänger – rädda för nya bråk. Fotograf dödshotad vid upploppet

Når man studerer sproget på instagrammerne, kunne man kalde det en seksuel, etnisk Facebook- I- Phone krig. Sveriges gader synes at være den lettest kontrollerbare kampplads. Det er et internt indvandreropgør, der handler om seksuelle fornærmelser. Nedenfor den inofficielle som den ser ud indtil videre. Den sociale is er blevet tynd og skrøbelig i Sverige. Den knækker, hvor den er tyndetst: på nettet. Opdateres. (“Orroz” kommer från persiska eller turkiska och betyder hora. Alla bilder och filmer som postats visar nästan enbart ungdomar med invandrarbakgrund.)

En gymnasieskola fick barrikaderas på grund av anstormning från pöbel.
-Bilar vandaliserades, poliser jagades från platsen av hotfull pöbel.
-Minst två personer misshandlades av pöbel.
-Nordstan invaderades av pöbel. Butiker tvingades stänga.
-Polis tvingades utrymma Brunnsparken mitt under en arbetsdag.
-Oroligheter spred sig sedan till olika delar av centrum innan det hela lugnade ned sig under sträng polisiär övervakning.

En tjej som går på Plusgymnasiet startade ett Instagram-konto kallat gbgsorroz. Där lade hon ut en eller flera bilder med rykten om tjejer hon tyckte var “horor”. Hon uppmanade sedan andra att skicka in bilder med “horor” och kommentarer om vad de gjort. Då hennes identitet avslöjades valde hon att publicera namn på de som skickat in bilder + rykten, för att dra uppmärksamheten åt ett annat håll. Detta gjorde att hon fick både tjejer, tjallare och deras kompisar och släktingar emot sig.

Igår kväll samlades ett 40-tal ungdomar utanför hennes hem för att hämnas. Inget hände förutom att hennes farsa blev förbannad.Sedan startades en Facebook-grupp där man uppmanade alla att gemensamt spöa upp henne vid en viss tidpunkt idag.Tjejen verkar ha befunnit sig i skolan, men ska ha skyddats av polisen (eventuellt i skolans källare).400-500 ungdomar samlades vid Plusgymnasiet som helt stängdes ner – ingen fick lämna skolan eller komma in. Ett par misshandelsfall skall ha skett, då på tjejer, och viss vandalisering ska ha förekommit. Bl.a. på bilar och fönster på närliggande byggnader.Vapen sägs ha skymtats både på stan och i skolan. Ett rykte säger att en person blivit knivhuggen inne på skolan.

Ett par timmar senare verkar skolan ha blivit ointressant och folkmassan har drivit vidare till Nordstan där ett McDonalds stängts och där utgångarna kontrollerats av polis. 15 personer skall ha omhändertagits av polis. Orre kommer från persiska eller turkiska och betyder hora. https://www.facebook.com/Gbgsorroz har inget med Instagram-kontot att göra, förutom viljan att fortsätta det som skedde på Instagram-kontot. D.v.s. sprida rykten om “horor”. Alla bilder och filmer som postats visar nästan enbart ungdomar med invandrarbakgrund. Ett nytt instagramkonto ska ha skapats vid namn: Orrozgbg. Bilderna är i samma stuk som bilderna i den gamla gruppen och kan se ut såhär.

Plusgymnasiet kommer imorgon hålla stängt då polisen inte kan garantera säkerheten på skolan. Nya grupper på Facebook uppmanar ungdomar att sluta upp imorgon igen för något liknande det som hände idag. Vi får se vad kvällen/morgondagen har att berätta om det.