Innvandring

Briter i mindretall i London

Etniske briter er nå i mindretall i London for første gang og utgjør 44,9 prosent av hovedstadens befolkning. 37 prosent av Londons befolkning er født utenlands. Totalt er 7,5 millioner av England og Wales’ befolkning født i utlandet. På et tiår har innvandrerbefolkningen økt med tre millioner personer. Segregeringen av London er et faktum.

Da den nye folketellingen ble kjent i forrige uke, var jeg i London. Jeg bodde i overklassebydelen Hamphstead, populært bosted for skuespillere, musikere, kunstnere, forfattere og andre intellektuelle. Kontrasten til østlige deler av London er ganske voldsom. Eksempelvis rundt moskeen East London Mosque i Whitechapel Road vandrer man i gater der opplevelsen er å være i Pakistan eller Bangladesh.

Koranskole i East London Mosque

Bilde: ø;

 

Brick Lane, øst i London

 

 

 

 

 

 

Den artigste opplevelsen var en drosjetur med sjåfør født i Nigeria. Den blide og omgjengelige mannen midt i 40-årene hadde bodd i England i 26 år,. de 10 første årene i Cardiff, der han bodde sammen med en britisk kvinne og hennes barn. Etter samlivsbrudd flyttet han til London og hentet etter hvert kone fra Nigeria, som han har tre små barn med. I tillegg til å kjøre drosje er han fotballagent: han henter spillere i Nigeria som han plasserer ut i Europa, også i Norge. Altså en driftig kar. Tross 26 år i England er likevel hjem Nigeria. Og hva er best med Nigeria? spurte jeg. Svaret kom på strak arm: alt er så enkelt der, ikke alle disse lovene og reglene som i England som gjør livet så tungvint. Har man penger ordner man alt. Altså: korrupsjonen råder.

Men det var først og fremst hvor hjem er som jeg beit meg merke i. England er arbeidsplassen, hjem er og blir der røttene befinner seg.

Det samme gjelder nok for den dominante befolkningen i østlige deler av London. Det ser man på klærne, på butikkene, vareutvalget (ikke minst telefonkortsjapper, som kopiert fra travle gater i lavklasseområder i pakistanske storbyer), på de segregerte kafeene.

Den nye folketellingen i England og Wales vitner således om en pågående dramatisk befolkningsendring på de britiske øyene. Tre millioner nye innvandrere på et tiår må betegnes som en voldsom høy innvandring. Dette betyr at i dag er 7,5 millioner personer født utenfor de britiske øyene. London ser ut til å gå samme vei som Oslo: utflytting av den opprinnelige befolkningen. I 2001 beskrev 4,3 millioner londonere seg som etniske briter. I dag er tallet 3,7 millioner.

Befolkningsendringene gir også utslag på statistikk over religiøs tilhørighet. 59 prosent av briter i dag sier de er kristne, en nedgang i tall på fire millioner personer. En fjerdedel sier de ikke tilhører noen religion, mens alle andre religioner, unntatt jødedommen, får flere tilhørere. 5 prosent sier de er muslimer, og det er islam som har økt mest av samtlige religioner.

De 7,5 millionene som er utenlandsfødte utgjør 13 prosent av den totale befolkningen. Altså omlag en av åtte innbyggere er førstegenerasjons innvandrere. Hvor mange som er barn og barnebarn av innvandrere sies det ikke noe om.

LONDON’S ETHNIC MAKEUP

White British: 44.9%

Other white: 14.9%

Asian: 18.4%

Black: 13.3%

Arab: 1.3%

Mixed race: 5%