Kjønnslemlestelse

Skulle lemleste 18-åring

Ei dansksomalisk jente fra Århus har gjennomgått et mareritt man knapt kan forestille seg, og som bevitner at jenter helt inn i voksen alder risikerer kjønnslemlestelse: Lul Omar ble dumpet i Somalia 18 år gammel, og er nå tilbake i Danmark halvannet år senere etter flukt. Under oppholdet var hun et nødskrik fra å bli lemlestet etter ordre fra moren.

Lul (19) har gitt et åpent intervju til TV2 Nyhederne som man bør ta seg tid til å se, da Lul gir innblikk i en verden som er en mentalt helt annen verden – bokstavelig talt. Maken har jeg aldri registrert i Europa, og som nok handler om at faren er på datterens side. Derfor kan hun åpent fortelle hva som skjedde etter at moren lurte henne til Etiopia og videre inn i Somalia for å avlære henne danske verdier, kjønnslemleste henne og gifte henne bort.

Moren er igjen i Somalia med to yngre søsken. Politiet, som har hatt SMS- og mailkontakt med Lul gjennom store deler av oppholdet, vurderer å åpne sak mot moren, skriver Extrabladet   

Blandt andet har hun under sit ophold været nødt til at flygte fra en gruppe kvinder, der pludselig var dukket op på hendes værelse med ordrer om at omskære hende. Episoden fandt sted under opholdet i byen Xidhxidh i Somalia, hvor hendes familie stammer fra.

En handling, der kan straffes med op til 6 års fængsel i Danmark. Østjyllands Politi kan dog ikke kommentere på den konkrete hændelse, da de endnu ikke har talt med den 19-årige kvinde.

– Sagen er under verserende efterforskning, og vi skal have afhørt Lul Omar og hendes 17-årige søster, siger politikommisær Mogens Brøndum fra Østjyllands Politi til ekstrabladet.dk.

– Vi skal have foretaget en juridisk vurdering og finde ud af, hvad der er op og ned i denne her sag; er der en straffesag og eventuelt mod hvem, siger politikommisæren.

Søsteren opdager løgnen
Mogens Brøndum kan berette, at sagen bliver anmeldt i august 2011 af Lul Omars 17-årige søster. Ifølge hvem, forældrene havde arrangeret en ferierejse til Kenya med Lul Omar og hendes mor og tre søskende. Men søsteren slog alarm til politiet, da hun opdagede, at der på billetterne stod Etiopien og ikke Kenya. Det lykkedes hende derefter at slipper væk, mens moren, Lul Omar og hendes to yngre brødre på ni og ti år gennemførte turen.

Fra Somalia sendte Lul Omar sms og mail-beskeder til de danske myndigheder.

– Vi har løbende haft kontakt med hende via sms, og rådgivet hende under hele opholdet. Det er usædvanligt med sådan en sag. Vi har tidligere haft sager med relationer til Mellemøsten, men ikke Somalia. Og mig bekendt har vi ikke før haft en sag med en voksen kvinde, siger Mogens Brøndum.

Ifølge politikommisæren mener Lul Omars far, at hans forældremyndighed er trådt under fode af moren i forhold til deres to yngre drengebørn, der stadig befinder sig i Somalia med deres mor.

– Det er endnu uvist, hvad farens rolle har været i hele dette forløb, siger Mogens Brøndum, der håber, at den videre efterforskning vil afklare dette spørgsmål.

TV 2 Nyhederne skriver, at faren ifølge ham selv har betalt flere tusind kroner for at få nogle slægtninge i Somalia til at kidnappe datteren fra bedsteforældrene og bringe hende til den danske ambassade i Ethiopien, hvorfra hun kunne flyve til Danmark torsdag i sidste uge.

Hjælp fra klassekammerats mor
Lul Omar vendte tilbage til Danmark i sidste uge efter halvandet år i Somalia, hvor hendes familie ihærdigt forsøgte at genopdrage hende efter somaliske værdier.

– De talte hele tiden om ægteskab og jeg sagde bare nej, fortalte den unge kvinde til TV2 nyhederne.

En klassekammerats mor fik gennem en indsamling rejst de 6000 kroner til en flybillet. Og i sidste uge satte en lettet 19-årig kvinde atter sine ben på dansk jord.

– Jeg er bare så glad, sagde hun ved sin ankomst i Københavns Lufthavn.