Politikk

Linstad har fått utmerkelsen

Trond Ali Linstad er tildelt Kongens fortjenestemedalje allerede for om lag en måned siden. Dette bekreftes ved kontoret til Fylkesmannen i Oslo og Akershus. Forslagstilleren er Jan Akerjordet (74), knyttet til Linstads prosjekt Urtehagen. Det er også Akerjordet som står for arrangementet i dag når medaljen skal overrekkes Linstad.

Ordfører Fabian Stang har trukket seg fra arrangementet i dag i Nationaltheatret, der Linstad skal tildeles utmerkelsen. Begrunnelsen er Linstads støtte til Ayatollah Khomeini, som i sin tid som diktator i Iran blant annet senket ekteskapsalderen for jenter til ni år, innførte steining, henrettelser for apostasi og homofili – med mye mer. Videre peker Stang på Linstads syn på jøder, blant annet uttrykt i en artikkel på koranen.no, ”Vær kritisk til jøder”:

«Vær kritisk til jøder i verden, når det gjelder den innflytelsen de har, innen aviser og andre medier, i mange politiske organer, og ved kontakter og nettverk som finnes til der hvor beslutninger fattes.»

Vi har spurt Fylkesmannens kontor om det finnes eksempler på at en tildeling er blitt trukket i etterkant. Ifølge Fylkesmannens kontor kjenner de ikke til at dette har skjedd ved tildeling av utmerkelsen i Oslo og Akershus. Om det har skjedd andre steder i landet, er det Slottet som skal ha oversikt over.

Fylkesmannen forteller videre at det er forslagsstiller Jan Akerjordet som står for arrangementet på Nationaltheatret i dag. Det man med sikkerhet kan si er at ingen politiker kommer til å dele ut prisen til Linstad eller overvære seansen. Spørsmålet er: kan og vil utmerkelsen trekkes tilbake?

Den iranske menneskerettighetsforkjemperen Mahmod Amiry-Moghaddam er naturlig nok sjokkert over tildelingen:

– Dette er en skandale. Linstad har i mange år støttet regimet i Iran – et regime som henretter mindreårige, steiner kvinner og torturerer bloggere til døde, sier den norsk-iranske menneskerettsforkjemperen Mahmod Amiry-Moghaddam til Dagbladet

Righst.no følger opp saken.