Politikk

Ingen grenser for dialog?

Svaret på tittelen kan se ut til å være et nei. Regjeringen har nemlig invitert islamister til Norge med massakre på samvittigheten. ”Vi mener at det er viktig for Norge å ha åpne kanaler til mange politikere i det nye Egypt,” heter det fra Utenriksdepartementet.

Holdningen til Regjeringen føyer seg inn i et mønster: I fjor ble det avdekket at daværende utenriksminister Jonas Gahr Støre var i direkte kontakt med Hamas  noe for øvrig Støre først benektet.

Nå skal samme Regjering samtale med Safwat al-Ghani, som representerer den radikale islamistgruppen al-Gamaa al-Islamiyya, melder VG.

Hvilket signal gir dette til våre hjemlige militante islamister?

Den Norges-besøkende Al-Ghani har litt av et rulleblad:

Han ble ansett for å være bevegelsens militære leder på 90-tallet og ble tatt og dømt for å ha planlagt drapet på tidligere innenriksminister Zaki Badr i 1990. I 1993 ble han dømt for å ha beordret drapet på forfatteren Faraj Fudah fra fengselscellen.

Til sammen skal over tusen mennesker ha mistet livet som et resultat av gruppens angrep. 1997 ble 58 utenlandske turister og fire egyptere drept av væpnede medlemmer av gruppen i den såkalte Luxor-massakren.

La gå at gruppen i dag proklamerer ikke-vold, med det islamistiske budskapet er ikke til å mistolke: målet er at jihadflagget vaier over det egyptiske parlamentet.

Statssekretær Gry Larsen (Ap) skal møte delegasjonen torsdag.  

– Vi mener at det er viktig for Norge å ha åpne kanaler til mange politikere i det nye Egypt, sier kommunikasjonsrådgiver Kjetil Elsebutangen i Utenriksdepartementet (UD).

– Denne gruppen representerer sentrale politikere. De har uttrykt interesse for å sette seg inn i norske erfaringer, menneskerettigheter og demokratibygging. Da synes vi det er viktig å ta dem i mot.

– Al-Gamaa al-Islamiyya er et parti med en blodig
forhistorie og delegaten som kommer er selv dømt for å ha forsøkt å drepe Egypts innenriksminister i 1990?

– Den samme gruppen deltok tidligere i høst i møter i USA og hadde samtaler med medlemmer av Representantenes hus. De har også fått visum på normal Schengenprosedyre og er satt sammen av parlamentets president og landets utenriksminister, med godkjennelse av Egypts president.

– Går det en grense for dialog?

– Det er ikke mulig å svare helt generelt på det, man må ta stilling til det fra sak til sak.

– Er det et paradoks at UD møter egyptiske ekstremister, samtidig som politiet og PST varsler kamp mot radikale ekstremister?

– Det er ikke naturlig for meg å kommentere hva politiet og PST gjør.

– Men ser du paradokset?

– Det eneste jeg kan si er at det er viktig for oss å møte de ulike gruppene som representerer det nye Egypt.

Stortingsrepresentant for Frp, Morten Høglund, er dog kritisk til besøket. Han mener det går en grense for dialog.

– Dette synes jeg ikke noe om. Jeg har forståelse for at man vil forsøke å understøtte demokratiske prosesser i Egypt, men vi må sette en grense for dialog. Dette er personer som har deltatt i voldelige handlinger og som står for et uforsonlig islamistisk budskap, sier Fremskrittspartiets stortingsrepresentant Morten Høglund (Frp).

Han mener det er viktig å trekke en grense for dialog.

– På den ene siden prøver vi å holde norsk ungdom borte fra radikale miljøer, på den andre siden får noen av forbildene for disse kreftene lov til å profilere seg politisk her. Jeg synes ikke det er norsk UDs oppgave å invitere og legge til rette for disse menneskene, sier Høglund.