Vold og overgrep

Jomfrusjekk på legevakta

Et forelderpar i Oslo mistenkte at datteren ikke var jomfru. Etter å ha utsatt jenta for grov vold, ble hun tatt til legevakta av moren med ordre fra faren om å sjekke om jenta var jomfru. På legevakta ventet barnevernet. Deretter bar det til politistasjonen.

Meldingen fra jentas far var ikke til å misforstå: ”Dersom du kommer hjem fra legevakta og ikke er jomfru, så dreper jeg deg.”

Foreldrene er nå dømt til fengselstraff, faren til seks måneder ubetinget soning, mens moren fikk 240 timers samfunnsstraff for familievold.

Så vidt vi kjenner til, er saken rettshistorisk.

Dattera hadde fått seg en mannlig venn, og foreldrene av utenlandsk opprinnelse mente de hadde fått indikasjoner på at dattera og vennen hadde hatt samleie. Det endte med at mora med ektemannens velsignelse tok med seg dattera til legevakta.

Dattera hadde imidlertid fått varslet venninner om hva som var i ferd med å skje, og politiet ble koblet inn.

På legevakta forklarte mora at dattera var blitt voldtatt. Politiet hadde imidlertid varslet legevakta, og mora og dattera ble møtt av en lege og representanter for barnevernet.

Dattera ble tatt med til Politihuset for avhør og bevissikring, mens en politipatrulje kjørte mora hjem.

Beltespenne

I Oslo tingrett er faren (50) dømt til fengsel i seks måneder, mens mora (38) er dømt til 240 timer samfunnsstraff for familievold.

Begge er samtidig dømt for trusler mot jentas venn. Foreldrene er funnet skyldige i en rekke voldsepisoder mot dattera i en periode på ni måneder i 2010. Motivet var at dattera hadde fått seg en kjæreste.

Volden toppet seg den dagen jenta ble tatt med til legevakta.

Ifølge tiltalen ble dattera slått en rekke ganger med ei beltespenne, slik at hun fikk blåmerker på låret, hofta, bak kneet og på overarmen. Jenta ble også lugget. Hun ble videre slått med et feiebrett, og klokka hennes ble ødelagt.

Før dattera og mora dro til legevakta, skal faren ha uttalt til jenta at «dersom du kommer hjem fra legevakta og ikke er jomfru, så dreper jeg deg».

— Faren bestemte

Tingretten karakteriserer farens voldsbruk overfor dattera den aktuelle dagen 17. oktober 2010 som grov.

— Det var en far som slo sin datter i hennes eget hjem, ifølge dommen. Faren har erkjent volden den dagen. Han har fått strafferabatt på grunn av treg etterforsking.

Tilstått

Mora har erkjent de faktiske forhold. Tingretten har konkludert med at det var faren som bestemte det strenge oppvektsregimet barna skulle undergis, uten at retten finner å kunne tillegge dette vekt i straffeutmålingen når det gjelder mora.

Hun har imidlertid erkjent de faktiske forhold fra første stund, og hun har nå eneansvaret for familiens tre barn.