Islam

Sverdet fremfor tungen

I går demonstrerte rundt 1 000 personer foran USAs ambassade i København. Demonstrasjonen er utløst av den amerikansk produserte filmen ”Innoncence of Muslims”. Men demonstrasjonen handler om mer enn en film, bekrefter organisatoren Hizb-ut Tahrir, og viser til at det handler om den politikk som USA og Vesten fører på grunn av årtiers islamofobi og hets mot muslimer. Hizb-ut Tahrirs representant skammer seg over at ”det ikke finnes en eneste leder i de muslimske land som svarer med sverdet og ikke med tungen”.

Af Helle Merete Brix

HRS, København: De ankommer lidt efter lidt. Mødre i hijab med små børn. Kvinder, der er så tildækkede, at kun øjnene kan ses igennem den sorte dragt. Drenge i t-shirts og kasketter. Unge mænd, ældre mænd, enkelte i fodlange kjortler, de fleste mænd dog i tøj af vestligt tilsnit.

I kvindernes afdeling kan man se en lille hijabklædt pige pige med en tøjkanin i hånden. En lille dreng indsvøbt i et islamisk flag. Skilte med teksten ”Vores Profet, Vores Arv. Jeres ’Ytringsfrihed’, jeres hykleri”. HRS er gået til den islamiske organisation Hizb ut-Tahrirs demonstration foran Den Amerikanske Ambassade i København. Den samler omkring 1 000 mennesker. En lille moddemonstration mod Hizb ut-Tahrir lidt væk samler omkring 10 mennesker.

Dialog, hvilken dialog?Årsagen til demonstrationen er den amerikanskproducerede islamkritiske film på YouTube ”Innoncence of Muslims”. Demonstrationen har overskriften ”Muhammed, vores profet, vores pligt”. Den indledes, i vanlig Hizb ut-Tahrir stil med kampråbet ”Takbir” (erobring, ekspansion) efterfulgt af råbet ”Allahu Akbar” (Gud er større).

Først en tale på arabisk og så en tale på engelsk af et medlem af organisationen. Den engelske tale er dog ikke til ære for den amerikanske ambassadør i Danmark. Laurie S. Fulton har vakt Hizb ut-Tahrirs vrede ved at tale om nødvendigheden af at gå i dialog, når der opstår religiøse konflikter.

”Men hvilken dialog taler hun om?” Taleren er vred og udråber USA til at være en ”forbryderstat”, der i ”årtier har bekæmpet Allah”. USA besætter muslimernes land og giver støtte til den ”forbryderiske jødiske besættelse”. Og nu tillader USA ”forhånelse og bespottelse mod den bedste skabning, der har eksisteret”.

Taleren skammer sig over, at der ikke findes en eneste leder i de muslimske lande, der ”svarer med sværdet, ikke med tungen”. Han siger også: ”Jeg elsker min kone og mine børn. Hvis nogen fornærmer dem, kommer der en reaktion. Når du fornærmer profeten, kommer der en endnu stærkere reaktion”. Muhammed frem for alt

Chadi Freigeh taler

Med jævne mellemrum genlyder pladsen over for den amerikanske ambassade af råbene Takbir og Allahu Akbar. Men med Chadi Freigeh, medierepræsentant for Hizb-ut Tahrir i Skandinavien, sættes råbene i system. Freigeh har før demonstrationen, som han angiver på sin åbne facebook profil, været i Sverige og holde foredrag om sagen. Nu står han, casual klædt på talerstolen og taler dunder om USA. For den islamkritiske film skal ses i en islamfjendtlig kontekst, og det hele er USA´s skyld.

– Hvor mange af jer her i dag hedder Muhammed?, spørger Freigeh demonstranterne. En række mænd og unge drenge rækker hænderne i vejret. Sig Takbir-råbet alene, opfordrer Freigeh. Mændene råber ”Takbir”.

Freigeh spørger kvinderne: – Hvor mange af jer har en bror eller søn, der hedder Muhammed? En række kvinder markerer, og de bliver bedt om at fremsige Takbir-råbet.

– Hvor mange her ønsker at kalde deres søn for Muhammed? Der lyder et råb fra de fremmødte. Råbet stiger til et brøl, da Freigeh spørger ud i forsamlingen: – Hvem af jer elsker Muhammed højere end jeres liv?

Islam er løsningen

Freigeh forklarer de fremmødte, at når han og alle andre demonstrerer i dag, er det ikke fordi man er nærtagende eller tager den islamkritiske film personligt. Det er på grund af den politik, som USA og Vesten fører, på grund af årtiers islamofobi og hetz mod muslimer: ”I vil ikke finde jer i, at ytringsfrihed skal legitimere hån og spot”.

Og hvilken løsning er der i øvrigt på eksistentielle spørgsmål? Islam, kun islam. ”Min Muhammed er den, der besvarer formålet med livet”. Folk i Vesten, derimod de ”ved ikke, hvad det er”.

Freigeh slutter sin tale med at opfordre de fremmødte til at forlade demonstrationen i god ro og orden. For vold kan fordreje budskabet. På dansk tv har han tidligere på dagen forklaret, at han er imod drabene på den amerikanske ambassadør og de øvrige ansatte på konsulatet i Benghazi i Libyen. Drabene er ”imod islams retningslinier”. Brosten og konference til oktoberDemonstrationen ender dog ikke helt fredeligt. Efter at HRS sammen med sin fotograf har forladt pladsen kommer en gruppe på 20-30 demonstranter i slagsmål med de politibetjente, der er mødt talstærkt op foran ambassaden. Demonstranterne kaster med brosten og kanonslag. Urolighederne bliver hurtigt bragt under kontrol.

Men hvad med Hizb ut-Tahrir? Organisationen er en lovlig organisation i Danmark og har naturligvis derfor ret til at demonstrere som alle andre. Vil organisationen vokse de kommende år? For bare ti år siden kendte omtrent ingen til den.

I midten af næste måned afholder Hizb ut-Tahrir Skandinavien sin årlige konference i Bella Centret i København. En af de inviterede talere er den engelske læge Nazreen Nawaz, der er medierepræsentant for Hizb ut-Tahrirs kvindeafdeling i Storbritannien. Det bliver interessant at notere, hvor mange der møder op der.