Politikk

Skalkeskjul

Angrepene på amerikanske ambassader i Midtøsten, som krevde fire diplomaters liv, var langt fra spontane med base i anti-islamsk film. Et døgn før angrepet oppfordret al-Qaidalederen libyere til å drepe amerikanere som hevn for at amerikanerne nylig tok livet av nestlederen i al-Qaida. Hendelsen minner om Muhammed-krisen i 2006: tegningene ble publisert 30.september 2005. Først fem måneder senere smalt det da islamistiske ledere så seg politisk tjent med det.

Hege Storhaug, HRS

Den amatørmessige, provokative filmen ”Innocence of Muslims” skal ligge til grunn for opptøyene tirsdag kveld som tok livet av USAs ambassadør og tre andre amerikanske diplomater i Benghazi, ble det hevdet i går. Toneangivende medier og den britiske tenketanken Quilliam har dog en annen analyse, en analyse som peker i klar retning av en tro Muhammed-kopi datert 2006 ”Protestene” er organisert av maktfulle islamister. Derfor er det ikke til å undre seg over at Det muslimske brorskapet, regjeringspartiet i Egypt, har oppfordret befolkningen om å protestere mot filmen – som det nå er uklart hvem som har laget – etter fredagsbønnen i morgen. Som Karen Jespersen og Ralf Pittelkow i Den krote avis skriver:

Antimuslimsk film er kun et skalkeskjul

Først blev det fremstillet som om det var et spontant angreb udløst af vrede over en antimuslimsk film produceret i USA. Film er kun kendt fra et klip på 13 minutter, der ligger på YouTube. De klip, TV har bragt, viser noget, der mest af alt viser som en dilettantisk skolekomedie.

Men her til morgen står det efterhånden, at det var et bevidst, planlagt angreb, der finder sted i flere muslimske lande på samme tid.

Således siger kilder til New York times, at den antimuslimske film kun er et skalkeskjul for et væbnet angreb på USA i Libyen og i andre muslimske lande.

Teorien støttes af den britiske tænketank Quilliam, der henviser til, at al-Qaidas leder, Ayman al-Zawahiri, 24 timer før angrebet opfordrede libyerne til at dræbe amerikanere som hævn for drabet forleden på nummer to i al-Qaida, Abu Yaya al-Libi. (JP)

Den danske ekspert på Mellemøsten, Hannah Ziadeh, sagde ligeledes til TV2 i går aftes at alt tydede på, at det var et planlagt angreb.

Dette billede bliver bekræftet af erfaringerne fra konflikterne omkring Muhammedtegningerne i 2006. Tegningerne havde været kendt i flere måneder, men det var først da islamiske ledere blæste til kamp, at der kom angreb på danske ambassader og andre danske interesser.

Planlagt og koordineret

Den amerikanske ambassadør blev dræbt af en raket sammen med tre andre. Han var tilfældigvis i Benghazi og forsøgte ifølge flere medier samme med medarbejdere at komme ind på konsulatet for at evakuere alle medarbejdere, da konsulatet blev beskudt med raketter.

Angriberne trængte ind på konsulatets område bevæbnet med meget tunge våben. Noget der stærkt underbygger, at det var et planlagt angreb og ikke en tilfældig menneskemængde ophidset af en film på YouTube.

Men angrebet i Libyen var højst sandsynligt ikke bare planlagt men også koordineret med lignende angreb på USA i andre muslimske lande.

Omtrent samtidig med angrebet i Libyen stormede omkring 2000 vrede egyptere den amerikanske ambassade i Cairo i Egypten. Her lykkedes det også for demonstranter at trænge ind på ambassadens område, hvor det amerikanske flag blev brændt af.

I nat var der nye omfattende uroligheder i Cairo.

En talsmand for Det Muslimske Broderskab – der har magten i Egypten – opfordrede i går USA til at give en formel undskyldning for den antimuslimske film.

Regeringerne i blandt andet Iran, Pakistan og Afghanistan fordømte i går den amerikanske spillefilm.

Og både i Tunesien og Algeriet advarede de amerikanske ambassader om risikoen for protester og opfordrede amerikanske statsborgere til at holde lav profil. I går måtte politiet i Tunesien bruge tåregas for at forhindre demonstranter i at trænge ind på den amerikanske ambassade.

Islamisterne er styrket i Mellemøsten

Hele omvæltningen i den arabiske verden var langt fra kun et ”forår” for demokratiske kræfter. Tværtimod viser dette dramatiske forløb, at der er stærke islamistiske kræfter, der arbejder på at få magt.

Det er bemærkelsesværdigt, at de ikke uden videre er i modstrid med de nye regeringer.

Libyens nye ledere undskyldte ganske vist for angrebene. Men samtidig er der tvivl om, hvorvidt angrebet kunne gennemføres uden efterretningstjenesternes viden eller måske direkte støtte.

I Egypten undlod præsident Mursi at fordømme protesterne. Han opfordrede i stedet USA til at straffe dem, der stor bag den antimuslimske film.

Det er også Det Muslimske Broderskab, som præsidenten tilhører, der har kaldt til nye demonstrationer efter fredagsbønnen i morgen.