Religiøse og politiske symboler

Østfold får niqabforbud

Etter all sannsynlighet vil Østfold fylke innføre forbud mot ansiktstildekning i skolen, det vi si i undervisningen, men ikke i skolegåren. SV, Sp og Venstre setter foten ned for et fullt forbud. Trusler vant frem?

Hege Storhaug, HRS

Jenter i niqab har hevdet at uten niqaben kommer de til å droppe ut av skolen. Antakelig er det denne trusselen som ligger til grunn for at Østfold fylke kommer til å tillate ansiktstildekning i skolegården, og slik avviser forslaget fra Høyre, Frp og KrF om et fullt forbud.

Høyre, Frp og KrF stemte for et fullt forbud mot bruk av ansiktsdekkende hodeplagg. Flertallet i fylkestinget går trolig for en mellomløsning.

Striden om hva som kan tillates av hodeplagg i videregående skole raser videre. Før ferien foreslo fylkesrådmann Atle Haga å forby bruk av ansiktsdekkende hodeplagg på skolenes område, men endret forlaget etter høringsrunden. Han ville begrense forbudet til skoletimene, et forslag som Arbeiderpartiet støtter. Forslaget ble nedstemt i opplæring, kultur og helsekomiteen mandag. Flertallet; Høyre, Frp og KrF, gikk for Hagas opprinnelige forslag om å si nei til bruk av ansiktsdekkende plagg på skolenes område, både i friminuttene og i skoletimene.

Det var Gretha Thuen (H) som fremmet forslaget om et fullt forbud. Det er lite trolig at fylkestinget lander på samme konklusjon 27. september. De tre partiene har til sammen 16 av de 35 representantene og får neppe støtte av flere politikere.

Sp og SV sier nei til forbud mot ansiktsdekkende hodeplagg. Venstre har tidligere vært av samme mening. Dermed ligger det an til å bli et forbud mot niqab, og finlandshetter, skjerf og luer som dekker ansiktet, i undervisningen, men ikke på skolenes område.