Religiøse og politiske symboler

Niqab forbys i Østfoldskolen

Niqab eller burka ikke kan brukes i de videregående skolene i Østfold. Dette ble klart i dag etter en rotete votering. Flere niqabbrukere var til stede i fylkestinget da saken ble behandlet. NRK melder at en av dem gråt over vedtaket.

Hege Storhaug, HRS

NRK forteller om en første voteringsrunde som førte til at det ikke ble flertall for forbud, tross at flertallet er for forbud, en votering som så ble omdefinert til prøvevotering. Neste votering ga således flertall for forbud. Dermed er Østfold det første fylket i Norge som forbyr ansiktstildekning i videregående skoler.

– Etter lunsj kom fylkesordfører Ole Haabeth inn og ønsket og åpne saken på nytt etter at han hadde fått nye opplysninger. De valgte dermed å kalle den første avstemningen for prøveavstemning. De stemte på nytt og da ble det vedtatt forbud mot niqab i undervisningssammenheng, forteller NRKs reporter Kathrine Brønn.

Varslet at saken skulle tas opp igjen

Det ble tidligere i dag stemt over to forslag som går på forbud mot niqab i den videregående skolen i Østfold. Ingen av forslagene fikk flertall, men 16 stemmer hver. Dermed ble de avvist.

– Denne saken er ikke over. Vi har muligheten til å ta det opp igjen senere, varslet Erlend Wiborg (Frp) etter den første avstemningen.

Det er et klart flertall for forbud i klasserommet, sa Wiborg og fremmet forslag på vegne av Frp, Høyre og Krf at alle skal stemme over det de ønsker.

Flere av tilhørerne i fylketstinget er niqab-brukere og de reagerte sterkt på den nye vendingen saken tok.

– Først sto de der med gledestårer etter den første avstemningen. En time senere sto Leyla Hasic og gråt og var fortvilet. Hennes reaksjon er at hun nå kommer til å droppe ut av skolen, forteller Kathrine Brønn som er på fylkestinget.

Hasic går på voksenopplæring og avviser at hun gjør dette i protest, men forteller at hun føler seg uønsket av skoleverket da hun ikke får stille i sitt eget plagg.

Askim-ordfører Thor Hals (H) var overrasket over utfallet og skrev følgende på Facebook etter den første avstemningen:

– Det utrolige skjedde at ingen av forslagene fikk flertall, selv om det var et flertall for forbud, dette var merkelig, slik vil jeg ikke ha det i Askim bystyre …