Ytringsfrihet

Nei til bønnerom, men hva nå?

Skolebyråd i Oslo, Torger Ødegaard, sier nå nei til bønnerom i Osloskolen etter at Hellerud vgs i dag skulle åpne et eget rom for elever som ber i skoletiden. Ødegaard ga etter for press fra Oslo Frp, som ville bryte budsjettsamarbeidet med Høyre dersom ikke Ødegaard tok et prinsipielt standpunkt. Ødegaard har tidligere ment at den enkelte skolen selv skulle beslutte om elever skal tilbys bønnerom eller ei. Ødegaard og Kristin Halvorsen har flere utfordringer.

Hege Storhaug, HRS

Rektor ved Hellerud vgs Tora Mørstad, innvilget søknad om bønnerom fra radikal ungdom ved skolen som ber i skoletiden meldte rights.no i går. I dag kl 14.20 skulle første organiserte bønn foretas. Skolebyråd Torger Ødegaard satte kroken på døren i går kveld for bønnerom etter press fra Oslo Frp

– Jeg har gitt beskjed til skolen via utdanningsdirektøren om at det ikke er aktuelt å etablere egne bønnerom i Oslo-skolen. Skolen er en kunnskapsinstitusjon og ikke en religiøs institusjon, sier Ødegaard.

Hva er hovedbegrunnelsen for at du nå sier nei?

– Jeg har veldig stor respekt for menneskers personlige tro, men vi skal i Norge holde fast på at skolen er en kunnskapsinstitusjon, og derfor synes jeg ikke det er riktig å etablere egne bønnerom.

Rektor ved Hellerud vgs forklarer hvorfor hun sa ja til bønnerom slik:

– Vi hadde en uholdbar situasjon med elever om gikk i kjelleren og hadde bønn der, og også andre steder. Jeg har ansvaret for at alle elever har et godt og trygt læringsmiljø. Derfor fant vi ut at som et prøveordning så vil vi komme dem i møte, ved å få dette i ordnede former, sier hun.

Nettopp. Her er vi ved den neste utfordringen, som også kommer frem på facebook-siden til elevene bak kravet om bønnerom: elever i Osloskolen organiserer selv bønn på skolens område, kunne vi melde i går.

Mens eksempelvis ei jente som heter Nafisa El Houssni sier dette: ”hvis bønnerommet deres ser slikt ut, så bytter jeg skole kjapt :p .. jeg ber under trappene med noen få andre. Det er både ekkelt og kaldt.”

Det er ingen grunn til å tro annet enn at dette fenomenet vil bre om seg i Osloskolen. Hva gjør politikerne med denne utfordringen?