Politikk

Kroken på døra for jødene

Det finnes kun en synagoge i Egypt som er i drift. Nå er det kroken på døra for feiringer av jødiske høytider i dette trossamfunnet. Egypts myndigheter forklarer forbudet med å beskytte jødene mot overgrep.

Hege Storhaug, HRS

I 1922 var den jødiske befolkningen i Egypt på rundt 80 000 personer. I dag bor det 20 – 30 jøder i landet. Spørsmålet i dag er når den siste jøden forlater Egypt. Egypt, som nå styres av det islamistiske Brorskapet, forbyr nå jødene å feire jødisk nyttår og Yom Kippur i den siste operative synagogen, som ligger i Alexandria, melder ABC Nyheter

De egyptiske jødenes siste synagoge som er i drift, Eliahou Hanabi-synagogen i Alexandria, fikk denne uka forbud mot å markere jødisk nyttår og høytiden Yom Kippur.

Egyptiske myndigheters begrunnelse for inngrepet er sikkerhetsfaren dersom jøder skulle få avholde sine religiøse høytider, skriver avisa Ahram Online.

Dermed stenges jødiske seremonier ved denne synagogen for første gang på 176 år.

– Dette ser ut til å være slutten på jødisk liv i Egypt, sier Levana Zamir, som leder den internasjonale organisasjonen for jøder i Egypt, ifølge Jerusalem Post.

Jøder har hatt harde tider i Egypt i mange år, skriver svenske Dagen. I 1922 var det 80.000 jøder i Egypt. Nå er bare 20-30 igjen.