Politikk

Ikke rasistisk, men islamkritisk

Kunstneren Lars Vilks har høstet storm for å uttale at islams religiøse forestillinger ikke hører hjemme i et moderne samfunn, og at sekulære muslimer ikke utgjør en sterk stemme. At han også 11.september skal delta på konferanse til SION, Stop Islamization of Nations, har forsterket stormen mot han, som blant annet førte til eksklusjon fra en kunstutstilling. Rights.no har intervjuet Vilks, som beskyttes av to politibetjenter døgnet rundt.

Lars Vilks: SION er ikke racistisk, men islamkritisk

Af Helle Merete Brix, HRS, og Uwe Max Jensen

11. september nærmer sig og dermed 11-årsdagen for terrorangrebet på USA. Det markerer den nydannede gruppe SION, Stop Islamization of Nations, med en konference i New York. Konferencen er blevet kendt på disse breddegrader også af én bestemt grund. Blandt talerne er den svenske tegner Lars Vilks, som HRS har skrevet om og interviewet flere gange. Lars Vilks blev verdensberømt i 2007, da han tegnede Muhammed som rundkørselhund. Han har været udsat for overfald, brandstiftelse og mordforsøg. I dag bor to politibetjente fast på Vilks’ grund.

English Defence League og eks-muslimer Men hvem er SION? Hvorfor har Vilks’ deltagelse vakt sådan en ballade? SIONs præsident er amerikaneren Pamela Geller, der driver bloggen Atlas Shrugs. I det præsidentielle råd sidder blandt andre forfatteren Robert Spencer, kendt for bøger som ”The Political Incorrect Guide to Islam” og ”Stealth Jihad”. Samt to medlemmer af English Defence League: Lederen Tommy Robinson og Kevin Carroll.

I SIONs rådgivende organ sidder blandt andre den schweiziske politiker Oscar Freysinger samt to berømte eks-muslimer: Ali Sina og lægen Wafa Sultan.

Kunstnere støtter VilksLars Vilks’ deltagelse i konferencen har kostet ham deltagelsen i en svensk kunstudstilling. Sammen med 16 andre svenske kunstnere skulle Lars Vilks have præsenteret et værk på udstillingen «Udda & Jämt» på länsmuseet Jamtli i Östersund. Udstillingen skulle være åbnet 30. september. Men på nuværende tidspunkt er der blot fem kunstnere tilbage, som har lyst til at være med på udstillingen. Ni kunstnere har trukket sig i solidaritet med Lars Vilks. En enkelt af andre grunde. Nu bliver udstillingen ikke til noget
Lars Vilks har tidligere fortalt Sveriges Kulturnytt, at han ikke, som SION, mener, at islam er en trussel mod den vestlige verden. Vilks mener, at islams religiøse forestillinger «er uegnede til at blive indført i et moderne samfund». Han mener også, at visse muslimer med held har tilpasset sig det moderne samfund. Men at de ikke udgør ”en stærk stemme».
Glad for solidaritetenDet var disse bemærkninger, der fik länsmuseet Jamtli til at reagere og beslutte, at de ikke ville have Lars Vilks med på udstillingen. Det har affødt en større debat i Sverige og en massiv kritik. Ikke som man kunne forvente af udstillingsstedet, men af Lars Vilks. Senest har Åsa Linderborg i en kronik i Aftonbladet beskrevet Lars Vilks som ”Sveriges fejeste kunstner”

Men hvad siger Lars Vilks selv til balladen?

”Jeg mener, at det er en fejl, at jeg blev udelukket fra udstillingen på Jamtli. En kurator fra Dunkers kulturhus i Helsingborg var garant for kunstnerne på udstillingen. Men min deltagelse i konferencen i New York bliver chefen for Jamtli’s anledning til at censurere mig bort fra udstillingen,” fortæller Lars Vilks til rights.no.

Lars Vilks glæder sig over, at flere af de andre inviterede kunstnere efterfølgende har valgt at trække sig fra udstillingen.

”Det er, hvad man i bedste fald kan forvente. Kunstnere er ikke kollegiale. De er individualister. Derfor er det overraskende, at så mange er hoppet fra, at udstillingen nu ikke bliver til noget.”

Hvad mener du om den polemik, der er opstået omkring din deltagelse i SION’s konference i New York?”Det er ikke uventet. I udgangspunktet troede jeg ikke, at det ville vække større opmærksomhed i Sverige, men SION lavede en manifestation i Stockholm, og det gjorde organisationen kendt i Sverige,” siger Lars Vilks, der skal holde en tale på 15 minutter for forsamlingen i New York. Emnet bliver ifølge kunstneren eventyret om rondellhunden (rundkørselhunden).Stor debat om Vilks i Sverige

SION er fra flere sider blevet beskyldt for at være racister. Hvad mener du om den anklage?