Ytringsfrihet

Hva nå?

Er det bokstavelig talt over og ut med kopterne i Egypt nå? Vitner vi startskuddet på en ny Muhammed-krise? Igjen brenner ambassader i Midtøsten etter at en (usmakelig) amerikanskprodusert film om Muhammed, er oversatt til arabisk. Den amerikanske ambassadøren i Benghazi skal være drept sammen med tre medarbeidere i rakettangrep, og tusener gikk til angrep på den amerikanske ambassaden i Kairo i går kveld, anført av salafister. Det amerikanske flagget ble brent og jihadismens svarte flagg ble firt til topps. Kanskje verst av alt: under demonstrasjonen i Kairo lød kravet om at alle koptere skal ut av Egypt.

Hege Storhaug, HRS

En skjebnens ironi: I går kveld, nøyaktig 11 år siden 9/11, samlet folkemengder seg utenfor de amerikanske ambassadene i Kairo og Benghazi, ikke for å hedre ofrene for terroren i USA, men for med vold og hærverk å protestere mot en to måneder gammel film, «Innocence of Muslims», nylig oversatt til arabisk. En liten snutt av filmen er vist på egyptisk fjernsyn, noe som antente massene. Den totalt smakløse og amatørmessige filmen fremstiller muslimer og Muhammed som idioter og voldsmenn., dermed tyr islamister – ironisk nok – til vold.

Hvordan reagerer amerikanske myndigheter? En pressemelding fra den amerikanske ambassaden i Kairo, kaster man first amendment på båten, antakelig i frykt for fortsettelsen, slik Norges regjering reagerte da våre ambassader ble angrepet i 2006:

The Embassy of the United States in Cairo condemns the continuing efforts by misguided individuals to hurt the religious feelings of Muslims – as we condemn efforts to offend believers of all religions. Today, the 11th anniversary of the September 11, 2001 terrorist attacks on the United States, Americans are honoring our patriots and those who serve our nation as the fitting response to the enemies of democracy. Respect for religious beliefs is a cornerstone of American democracy. We firmly reject the actions by those who abuse the universal right of free speech to hurt the religious beliefs of others.

Altså: ingen fordømmelse av volden. Man får en klar fornemmelse av at meldingen kunne vært skrevet av OIC, som jo er viden kjent for sin intense kamp de siste årene for å begrense ytringsfriheten – altså når den rammer islam.

Hillary Clinton, utenriksminister, reagerer derimot med fordømmelse.

Det er i skrivende stund usikkert om den amerikanske ambassadøren i Benghazi er drept i rakettangrepet sammen med tre andre i staben, men flere nyhetsbyrå melder i formiddag at ambassadør Christopher Stevens er drept i tillegg til tre andre ved ambassaden

Egyptiske medier har feilaktigf rapportert at det er koptere i diaspora som står bak filmen, hvilket ikke stemmer. Det er en amerikaner med jødisk bakgrunn, Sam Bacile, som har produsert den og som selv sier han anser islam som ”kreft”.

Hvordan islamister vil forholde seg til den allerede forfulgte koptiske minoriteten er høyst usikkert.