Vold og overgrep

Brutal voldtekt

En mann i 40-årene og kona og firebarnsmor i 30-årene, er varetektsfengslet og siktet for grov voldtekt av en mann, også han av afghansk opprinnelse. Mishandlingen skal ha pågått i flere timer i ekteparets leilighet i Oslo, der også barna var til stede. Overgrepene skal være motivert av hevn, da kvinnen skal ha hatt et seksuelt forhold til den forulempede.

Hege Storhaug, HRS

Jeg kan ikke erindre en tilsvarende sak i Norge. Handlingene ekteparet er siktet for er så grove at paret er siktet etter den mest alvorlige delen av voldtektsparagrafen, som omfatter overgrep «begått på en særlig smertefull eller særlig krenkende måte». Strafferammen er på 21 års fengsel.

Ektemannen har vedgått deler av siktelsen, mens kvinnen hevder hun var i et annet rom da offeret skal ha blitt voldtatt. Offeret hevder på sin side at kvinnen deltok i handlingene.

Ettersom offeret ble holdt tilbake i leiligheten i flere timer, kan siktelsen, ifølge Dagbladet, bli utvidet til også å omhandle frihetsberøvelse.

– Jeg kan bekrefte at et ektepar er siktet for å ha voldtatt en mann. De ble pågrepet hjemme etter at mannen kontaktet politiet like etter hendelsen, sier politiadvokat Kari Kirkorn ved Oslo politidistrikt, til Dagbladet.Offeret ble samme dag undersøkt ved voldtektsmottak.

Mulig hevn

Bakgrunnen for angrepet skal være at ektemannen uventet dukket opp hjemme på torsdag samtidig som kona hadde sex med fornærmede i leiligheten. Da ektemannen oppdaget utroskapet skal han ha satt i gang «avstraffelse» av elskeren ved å voldta ham.Mishandlingen pågikk mens offeret ble holdt igjen i boligen i mange timer, ifølge etterforskningen. Det er derfor aktuelt å utvide siktelsen til også å gjelde frihetsberøvelse, får Dagbladet opplyst.Offeret hevder at også kvinnen medvirket til handlingene.- Min klient har forklart at hun var i et annet rom da denne eventuelle voldtekten ble begått, og at hun ikke vet hva som har skjedd. Da ektemannen kom hjem ble hun livredd og ble hentet ut av det aktuelle rommet, sier kvinnens forsvarer, advokat Truls Dramer, til Dagbladet.Han mener kvinnen har samarbeidet med politiet og at siktelsen for hennes del ikke virker sannsynlig.- Det er en ganske spesiell og delikat situasjon. Siden saken omfatter en forsmådd ektemann og en annen mann som ble forsøkt avvist kan vel begge disse ha sine motiver for å sverte min klient. Jeg kan ikke se at hun har noe motiv for å medvirke til at hennes mann skulle voldta en mann hun har hatt et forhold til, sier Dramer.Politiet vil ikke kommentere forklaringene til de involverte.- Det er tidlig i etterforskningen, og vi jobber med å avklare de enkeltes rolle, sier Kirkhorn.

– Prøvde å avslutte utroskap

Både de siktede og offeret har bakgrunn fra Afghanistan, men har lovlig opphold i Norge. Kvinnen har fortalt om et turbulent ekteskap og bekrefter at hun hadde inngått et forhold bak mannens rygg, men at hun var inne i en fase der hun prøvde å komme seg ut av dette.- Den intime relasjonen mellom henne og fornærmede hadde vedvart i to måneders tid, men hun ville avvikle dette. Rent faktisk ser altså ikke forholdet ut til å ha vært avsluttet da dette skjedde, sier advokat Dramer

Erkjenner faktiske forhold

Den siktede mannen har bekreftet at han var involvert i deler av hendelsesforløpet. Men det er uklart om han vedgår at mishandlingen omfattet voldtekt, og han erkjente i utgangspunktet ikke straffskyld etter den svært alvorlige siktelsen.Mannens forsvarer vil ikke uttale seg før han har fått snakket med klienten i fengselet, opplyser advokaten til Dagbladet.Etter lørdagens fengslingsmøte slo Oslo tingrett fast at det foreligger skjellig grunn til mistanke om at også kvinnen medvirket, men at «mistankens styrke ikke er spesielt stor» og at det ikke er endelig avklart hvilken rolle hun har hatt.Kvinnen ble besluttet varetektsfengslet i to uker, mens mannen blir fengslet i fire uker om ikke en anke fører fram. Begge skal undergis brev- og besøkskontroll, ifølge tingretten.Ekteparet har fire små barn, noe som i tillegg til det uklare bevisbildet bidro til at moren fikk en kortere fengslingsperiode. Barna, som skal ha vært tilstede i leiligheten under deler av voldtektsdramaet, er tatt hånd om av barnevernet etter pågripelsene.Kvinnen har anket fengslingskjennelsen, mens ektemannen lørdag tok betenkningstid.