Religiøse og politiske symboler

Brorskapet og Norges signal

Hosni Mubaraks regime tillot ikke hijab i fjernsynsruten på programledere. Årsaken er åpenbar: man ville presse islamismens fremste spydspiss i det offentlige rommet i bakgrunnen. Det nye regimet under det Brorskapet, vil som kjent det motsatte. Derfor er det ikke en bombe, men en kinaputt, at nyhetsopplesere i statlige medier nå har fått carte blanche til å bruke hijab. Noe å lære for norske myndigheter?

Hege Storhaug, HRS

Egypt er i endring. Det samme er Norge. Hos oss skal kvinner nå kunne bruke hijab til soldatuniformen. Dette ble som kjent bestemt i forsvarsdepartementet uten politisk debatt, og debatten har heller ikke tatt av i media, for å si det slik. Folk generelt er trøtte av ”hele tiden” å måtte stå opp for frihetsverdiene? Utslitt av å bli overkjørt av eliten? Derfor vekker heller ikke Kiwi-hijaben debatt?

Om vi vitner en resignasjon eller ei, er ikke godt å si. Ei heller om det er en post 22.juli-effekt vi er vitne til, der islamkritikk er vanskeliggjort. Det man derimot kan konstatere er at hijab seiler i medvind, både i Norge og i den islamske verden, der siste nytt fra ”fronten” er at Brorskapet har gitt klarsignal for hijab i fjernsynsruta på nyhetsopplesere i statlige medier. Uansett hva man måtte mene om det tidligere autoritære egyptiske regimet under Mubarak, forstod Mubarak at hijab er islamismens spydspiss i det offentlige rommet. Nettopp derfor flagret kvinners hår i fjernsynsruta.

”Endelig har revolusjonen nådd egyptiske medier,” sier den første nyhetsoppleseren på statlig fjernsyn med hijab. Hun har jo for så vidt rett i at dette er en form for revolusjon. Og ikke alle revolusjoner er som kjent av det positive slaget. Mon tro når vi ser hijab på nyhetsoppleser i NRK?

Fatma Nabil var iført en hudfarget hijab som dekket håret og halsen da hun leste opp nyhetene TV-stasjonen Channel 1 søndag.Fram til revolusjonen i fjor, som veltet president Hosni Mubarak og hans sekulære styresett, fikk kvinner som bar islamske hodeplagg ikke vise seg på skjermen i statlige medier.Kvinner fikk lov til å bære hodeplagg på radio eller bak TV-kamera, men ikke foran.Men landets nye informasjonsminister, islamisten Salah Abdel Maqsud, sa lørdag til en privat satellitt-TV-stasjon at han ikke så noen grunn til hvorfor en kvinne i hijab ikke kunne lese opp nyheter.- Endelig har revolusjonen nådd egyptisk medier, sier Fatma Nabil til avisen Frihet og rettferdighet, som eies av Det muslimske brorskap.Flertallet av egyptiske kvinner bruker hijab, som dekker hår og hals. Men nikab, som dekker hele ansiktet unntatt øynene, blir også mer vanlig.

Første nyhetsoppleser med hijab på egyptisk TV