Vold og overgrep

Barn forgrep seg på et barn

Ei 14 år gammel jente i bydelen Rosengård ved Malmö, ble grovt seksuelt mishandlet og ranet av fire gutter i alderen 12 – 14 år. Det hele utspant seg på en lekeplass, som startet med en vanlig prat mellom jenta og guttene. Politiet karakteriserer hendelsen som svært grov og sier at jenta er i dårlig forfatning. Det anmeldes åtte voldtekter av barn daglig i Sverige, samtidig som mørketallene antas å være høye. Likevel går ikke alarmklokkene på den andre siden av Kjølen.

Hege Storhaug, HRS

Jenta alarmerte selv politiet, og kunne identifisere guttene, altså må hun ha kjent dem fra nabolaget. Politiet har avhørt guttene, som umiddelbart tilstod overgrepene, antakelig fordi de vet at de ikke kan straffes. Guttene er under den strafferettslige alderen på 15 år, melder Avpixlat.

I fredags kväll eller möjligen lördag kväll blev en 14-årig flicka utsatt för sexuellt tvång, rån och misshandel. Det hela utspelade på en lekplats i det som kallas för gamla Rosengård.

Övergreppet utspelade sig vid 21-tiden när flickan stannade till då hon känner minst en av gärningsmännen vilka var fyra till antalet. Från början var det vanligt prat men som sedan urartade när de fyra gärningsmännen misshandlade flickan, stal hennes mobiltelefon och utsatte henne för grovt sexuellt tvång. Flickan tog sig loss och kunde själv larma polisen. Intialt var misstanken grov våldtäkt. Polisen vid ungdomssektionen säger att killarna behandlade henne mycket illa, att det hon utsattes för var mycket grovt och att hon mår väldigt dåligt efter övergreppet.

Flickan kunde dock peka ut killarna som några dagar senare hämtades in till förhör. Det visade sig att samtliga fyra är under 15 år (12-14 år) där minst en är 12 år gammal. Samtliga erkände direkt brotten i förhör. Men ingen av dem kan åtalas på grund av sina låga åldrar och ärendet är därför nu ett fall för för socialförvaltningen.

Skånska DagbladetKvPSDS

Et EU-finansiert prosjekt i 2009 avdekket at Sverige topper voldtektstatistikken i Europa, med hele dobbelt så mange anmeldte voldtekter per innbyggere enn nummer to på statistikken, Storbritannia. Dette året ble det anmeldt i underkant av 6 000 voldtekter, som betydde at Leshoto er det eneste landet i verden som ”slår” Sverige. Av de 6 000 anmeldte voldtektene, omhandlet nesten 2 000 voldtekt av barn.

Tå år senere, i 2011, gikk denne dystre (og nesten ubegripelige) statistikken ytterligere opp. Politiet mottok 6 509 voldtektsanmeldelser, som er 17 anmeldelser daglig. Så det mest groteske: totalt ble det anmeldt 2 990 voldtekter av barn i alderen 0 – 17 år. 91 prosent av ofrene er jenter, ni prosent er gutter.

Voldtekt, også av barn, er en normaltilstand i nabolandet vårt, må man kunne påstå, ikke minst reflekteres dette i medias dekning av saken fra Rosengård nå, som fikk svært knapp omtale. Jeg tror nok at hadde liknende overgrep skjedd i Norge, hadde vi sett krigstyper i avisstativene?