Religiøse og politiske symboler

Verste burkabråk noensinne

I løpet av det første året etter at Frankrike innførte forbud mot ansiktstildekning i det offentlige rommet, har 354 kvinner fått påtale for å bryte forbudet mens 299 kvinner er ilagt bøter. I Marseille gikk det dog en kule varmt forleden dag, da en kvinne ved en radikal moské, Grand Sunna-moskeen, i hissige ordlag nektet å imøtekomme politiets krav om å fjerne ansiktssløret. Episoden som fulgte viser med tyngde et samfunn i splittelse, der en viss gruppe nekter å la myndighetene håndheve lovverket.

Hege Storhaug, HRS

Det er Aftenpostens papirutgave som rapporterer om hendelsen fra Marseille. Det startet med at politiet observerte en kvinne i det offentlige rommet med ansiktsslør. Her avskrevet fra Aftenposten:

Politimennene stanset bilen, snakket itl kvinnen og påtalte sløret, som har vært forbudt i Frankrike siden april 2011. Etter en hissig meningsutveksling, ifølge politiet, ropte kvinnen at hun ikke ville respektere slørforbudet. En ungdom fortalte politiet at de ikke hadde noe med å patruljere i dette nabolaget og kontrollere de overveiende muslimske innbyggerne.

Bikkjeslagsmål

Konfrontasjonen eskalerte raskt med knuffing og dytting. Mange unge tilskuere blandet seg inn, og politiet sendte flere biler med forsterkninger. Det tok ikke lang tid før det hele eksploderte i det som i den franske nasjonalforsamling ble beskrevet som et opprør, der en politikvinne ble bitt i armen og to mannlige kolleger ble slått og rispet opp. Dette plutselige sammenstøtet, som fant sted 24.juli i Marseille, var det hittil alvorligste tilfelle av motstand mot slørforbudet siden det ble innført for 16 måneder siden, ifølge politiet.

Hvorvidt denne episoden vil inspirere andre til liknende opptøyer og lovbrudd, er langt fra usannsynlig.

Nederland skal innføre samme lovforbud neste år, mens liknende lovforbud er underveis i Belgia.