Politikk

Presten, dansk fjernsyn og radio, og ramadan

Vi er inne i islams fastemåned. Fasten er ikke lenger et muslimsk anliggende i Danmark. Danske DR satser bredt på fastemåneden. Fra og med i dag dekker fire statsradiokanaler fasten daglig, en dekning som skal avrundes på eid 20.august med direktesending. Merkelig at vi ikke ser den samme entusiasmen når buddhister og andre religiøse grupper markerer sine høytidsdager?

Helle Merete Brix kommenterer den nye utviklingen i Danmark for Denkorteavis.dk

Danmarks Radio særbehandler islam

Af Helle Merete Brix

For nylig spadserede jeg sammen med en ven i Københavns Nordvest kvarter og Nørrebro. Det var blevet først på aftenen og ikke langt fra Nørrebros Runddel, bemærkede vi, at der var fyldt med mellemøstligt udseende mænd, der sad og spiste på gaden. En bager havde også åbent, og her strømmede tildækkede kvinder ud.

Naturligvis, det er Ramadan. Fastemåneden påbyder muslimer hverken at spise eller drikke – ikke engang vand – fra solopgang til solnedgang.

Ramadan på kirkepladsenEfter et ophold på Café Castro – ja, det hedder den stadig – gik vi ad Nørrebrogade mod centrum. Vi kom forbi Stefanskirken, der ligger direkte ud til Nørrebros hovedstrøg. Her var der også fyldt med folk. De sad bænkede ved borde og spiste. Præsten bevægede sig rundt i præstekjole.

En mand tog mikrofonen og forklarede forsamlingen, at den hellige koran er faldet ned fra himlen. Herefter gik en anden mand i gang med at messe på arabisk.

En dansk udseende kvinde, der sad ved et af langbordene, havde hætten på sin trøje trukket over håret. Det havde ganske vist regnet, men nu var det tørt og ret lunt. Formentlig ville hun vise sin velvilje over for de to kvinder overfor: De var begge dækket til.

DR og RamadanenDenne aftentur randt mig i hu, da jeg for nylig hørte om DRs store Eid-satsning. Eid er den festlighed, der markerer Ramadanens afslutning – i år falder den på næste søndag den 20. august. I den anledning har Danmarks Radio fra i dag af en meget omfattende dækning af den muslimske højtid Ramadanen samt en daglig Ramadan Radio spredt over alle fire radiokanaler og afsluttende med direkte program fra stor Eid fest.

DR bestyrelsesmedlemmet Ole Hyltoft sammenlignede DRs satsning med tidligere tiders lovprisning af Hitler Jugend, og også politikeren Peter Skaarup fra Dansk Folkeparti gik på banen.

Han afviste Hyltofts dramatiske sammenligning men minder om, at vi i Danmark har religionsfrihed, ikke religionslighed. Han synes ikke, det er DRs opgave at arrangere Eid-festligheder.

Direktør for DR Kultur Morten Hesseldahl har derimod erklæret, at Eid-satsningen handler om ”at spejle virkeligheden i Danmark i al sin mangfoldighed.” Men skal vi så ikke også høre om mærkedage hos buddhister, hinduer, sikher, alevier og Bahai´er? Vil DR fremover satse stort på det tibetanske nytår? Få hellige køer fløjet ind i stedet for de nu annoncerede kameler ved festen ved koncerthuset?

Helvedes Porte

Naturligvis ikke. Det handler om særbehandling af islam. Det handler om at også DR hermed viser, at organisationen er en del af tidsånden. At man er tolerant og åben, jævnfør min beskrivelse af Ramadan-arrangementet ved Stefanskirken ovenfor.

På Islamisk Trossamfunds side kan man finde et væld af direktiver for, hvordan man faster korrekt. Ligesom alt andet i islam, er fasten en for alvorlig sag til at blive overladt til den individuelle muslim.

Man kan også læse, at Muhammed, islams grundlægger har erklæret at ”Når Ramadan måneden starter så åbnes paradisets porte, helvedets porte lukkes og djævle bliver bagbundet.” Det er muligt. Men i Danmark er diskussionen om, hvad DR skal smide sine penge ud på i den henseende, først lige begyndt.