Terrorisme og ekstremisme

Konvertittene og terror

Fremdeles er det ikke bekreftet at en norsk mann og konvertitt til islam skal ha mottatt terrortrening i Jemen med tanke på å gå til angrep på mål i vesten. Sikkerhetstjenesten har dog ikke avkreftet mannens eksistens. Mens vi venter på en avklaring på norsk jord, er Scotland Yard på vei til Kenya der en kvinnelig britisk konvertitt og småbarnsmor mistenkes for å ha deltatt i et selvmordsangrep mot en bar der tre personer ble drept og 25 skadet mens de underholdt seg med EM i fotball. Altså: ”An ordinary day.”

Hege Storhaug, HRS

I boken Men størst av alt er friheten. Om innvandringens konsekvenser (2006) prøvde jeg å peke på utfordringer knyttet til innvandring, integrering og radikalisering av muslimer som Norge og Europa kunne bli konfrontert med de kommende årene. Jeg skrev innledningsvis dette:

Min vurdering er at problemene foreløpig ikke er blitt uoverkommelige for Norges del. Men de blir det snart – innen høyst ett til to tiår. Hvis ikke radikale og helhetlige grep tas nå.

Selv om solide grep tas innen nær fremtid, tror jeg en rekke nye problemstillinger vil komme på bordet de kommende tiårene. Og nye bekymringsfulle forhold vil avdekkes. Jeg skal nevne noen her.

Et av punktene jeg deretter ramset opp, var dette:

Vi vil se en radikalisering av kvinnelige muslimer, særlig norske konvertitter. Dette er et påbegynt fenomen avdekket eksempelvis i Belgia, Nederland og Tyskland. Radikaliseringen kan i ytterste konsekvens skape norske kvinnelige selvmordsbombere.

Spådommen for seks år siden ser nå til å ha gått i oppfyllelse i Nord-Irland, der 28 år gamle Samantha Lewthwaite vokste opp, og der hun konverterte til islam. Lewthwaite var gift med en av 7/7-bomberne, Jermaine Lindsay, som hun hadde ett barn med og var svanger med barn nummer to da ektemannen gikk i døden sammen med 52 tilfeldige ofre i London i 2005. Den gang tok Lewthwaite kraftig avstand fra ektemannen, ord som i etterkant har blitt stående igjen som lite troverdige. Tidligere i år kom det nemlig frem at Lewthwaite ikke hadde hatt kontakt med familien på flere år og at hun skulle være på flukt i Somalia sammen med sine tre små barn. Kenyansk politi mente da at hun var del av en antatt terrorcelle knyttet til al-Shabaab.

Som vi da skrev: ”det (blir) spennende å følge neste episode: hvor har haren Samantha Lewthwaite hoppet?”

Nå kommer det frem at antiterrorjegere fra britisk og nordirsk politi er på jakt etter Lewthwaite, og at ansatte i Scotland Yard er på vei til Kenya for å bistå i etterforskningen etter terrorangrep på en bar i Mombasa i forrige uke, melder TV2. Britene mener at Lewthwaite deltok aktivt i angrepet.

At Lewthwaite har ekstreme synspunkt, kommer klart frem på hennes egen blogg, der hun har tatt kraftige avstand fra sitt tidligere ”liv i synd” (før hun konverterte 17 år gammel), og der hun hyller jihad:

Ja, jeg er en kvinne, men jeg er en kvinne som tror på Jihad og islamsk herredømme.

En av Lewthwaits våteste drømmer har vært at Kenya blir en islamistisk stat underlagt sharia. En kvinne med hennes utseende skal ha blitt sett i nærheten av baren før det smalt 24.juni. Kenyansk politi mener hun tok seg inn i landet fra Tanzania.

Flere kvinnelige konvertitter i vesten har viet livet sitt til Allah og væpnet jihad. Den første kjente var belgieren Muriel Degauque, født katolikk, som konverterte da hun giftet seg med en muslimsk mann. Samme år som bombene smalt i London, gikk Degauque til selvmordsangrep mot amerikanske soldater i Irak. Hun gikk i døden, soldatene unnslapp (to ble såret).

Svensken Lars Vilks kunne også blitt offer for kvinnelige fanatikere. Amerikanske Colleen LaRose, bedre kjent som ”Jihad Jane”, ble arrestert i 2009 for å ha planlagt å drepe kunstneren Vilks, her i eksklusivt intervju med rights.no. ”Jihad Jane” forsøkte også å rekruttere andre radikale til å delta i et attentat mot ham.

To andre hendelser tidligere i år bør også nevnes:

I februar i år ble tyskerne Christian Emde og Robert Baum dømt til henholdsvis 16 og 12 måneders fengsel for å ha vært i besittelse av dokumenter som kunne brukes til terrorisme. Blant dokumentene var oppskrifter på hjemmelagde eksplosiver, skriver BBC.

I april ble en italiensk konvertitt arrestert og siktet for å ha hjulpet en marokkansk mann som hadde planer om å angripe en synagoge i Milano. Flere andre konvertitter var også under etterforskning, ifølge den arabiskspråklige nyhetskanalen al-Arabiya.

Den norskrussiske figurative billedkunstneren Natalie Holland, lot seg allerede i 2006 fascinere av at en mor er villig til å gå til det skrittet å sprenge seg (og andre) til døde for Allahs sak. Fascinasjonen ble til maleriet ”An ordinary day”.

Radikaliseringen av unge islamistiske kvinner i Norge har vært åpenbar de siste to til tre årene, ikke minst ved Høyskolen i Oslo. Spørsmålet man må kunne våge å stille er om det er fra et slikt miljø Norge vil avle frem sin første kvinnelige selvmordsbomber? Jeg tror fremdeles at det kun er snakk om tid før en kvinnelig selvmordsbomber fra Norge er en realitet. Konvertitt eller ikke konvertitt.