Terrorisme og ekstremisme

Terrorist? Han som var så søt…

To brødre med somalisk opphav er arrestert i Danmark. De er siktet for å planlegge terror. Den ene hadde vært på besøk hos bestemor i Somalia, eller var det kanskje hos al-Shabab? Den andre hadde vært på et opphold i Jemen, også kjent for terrortreningsleirer. Han kledde seg som en islamist, og han hadde også to opphold i Somalia bak seg før han ble arrestert. Ingen fanget opp signaler om radikalisering. Rektor ved sistnevntes skole karakteriserer den arresterte som ”medgjørlig”, ”sosial”, og ”velfungerende”. Naiviteten råder, mener Karen Jespersen, forfatter av blant annet boken ”Islamister og naivister”.

Innlegg i Berlingske, 31.mai, gjengitt med forfatterens tillatelse

Er han terrorist? Han var da ellers så sød

Af Karen JespersenEnhver, der kan lægge to og to sammen, burde have set, at de to brødre med somalisk baggrund, der for nylig blev arresteret og nu er sigtet for terror, var ved at udvikle sig til islamister, der kunne finde på ekstreme handlinger.

To brødre med somalisk baggrund er varetægtsfængslet og sigtet for at planlægge terror. Enhver, der kan lægge to og to sammen, burde have set, at de to var ved at udvikle sig til islamister, der kunne finde på ekstreme handlinger. Men sådan var det ikke. Tværtimod får vi endnu en gang oprullet et eksempel på naivitet og på slaphed i forsvaret for de værdier, der har skabt det danske samfund. Begge de to fængslede brødre viste klare tegn på radikalisering, der ikke blev taget alvorligt. Den ældste af brødrene på 23 år har været på et længere ophold i Somalia. Han besøgte sin bedstemor, forklarer faren. Men PET mistænker ham for at have modtaget træning i at gennemføre terror hos den islamiske organisation, al-Shabaab. Den yngste af brødrene på 18 år gik på Langkær Gymnasium ved Aarhus. Inden han kom i gymnasiet var han blevet smidt ud af HTX-uddannelsen, fordi han blev væk fra skolen for at rejse til det (konservative islamiske) Yemen. Derefter kom han på et 10. klasse center, hvor han vakte en vis opsigt, fordi han gik i kjortel og kalot. Desuden var han god til at samle de store drenge til bøn og han kom med udtalelser, der tydede på radikale holdninger. Endelig var han to gange i Somalia, og der var mistanke om, at han ikke kun var på familiebesøg. Men ingen gjorde rigtig noget.

I dag lyder argumentet, at han jo var »medgørlig, sød, venlig, åben for dialog og socialt velfungerende«. (Aarhus Stiftstidende 31.5) Anders Østergaard, der er rektor på Langkær Gymnasium, siger: »Vi har således på ingen måde haft anledning til bekymring eller mistanke om de forhold, eleven nu sigtes for.«

Det er samme historie stort set hver gang. Seneste eksempel var Mohamed Merah, der dræbte syv mennesker, herunder tre jødiske børn, i Toulouse i Frankrig. Han havde sandsynligvis modtaget militær træning i området mellem Afghanistan og Pakistan, der er domineret af yderligtgående islamister. Han var blevet radikaliseret i fængslet. Hans bror var radikal. Alligevel kom det tilsyneladende bag på alle. Han bliver omtalt som en venlig, respektfuld og generøs ung mand (Financial Times). Da en islamist med somalisk baggrund forsøgte at myrde tegneren Kurt Westergaard med en økse hed det sig også, at han ellers var så flink. Myndighederne havde intet foretaget sig på trods af, at han havde været aktiv i et meget radikalt miljø i årevis. På samme måde havde de amerikanske myndigheder lukket øjnene for en stribe eksempler på, at en major med muslimsk baggrund var radikaliseret. Alle blev overrumplet da han skød og dræbte 13 og sårede 32. Dette er kun nogle få eksempler på islamister, der er blevet terrorister.

De muslimer, der begår terror mod Vesten, har selvfølgelig hver sin individuelle historie. Men der er ikke desto mindre nogle klare fælles træk. De har stort set alle kontakt til radikale miljøer – også dem, der opererer på egen hånd. Terroristerne er en del af en bredere strømning af radikaliserede muslimer. De har det fælles mål, at Vestens frihedsværdier skal bekæmpes og et islamisk samfund fremmes. Men de er uenige om midlerne til at nå dette mål. Nogle går ind for at bruge terror. Andre er helt imod terror som middel til at nå målet.

Derfor er det den større gruppe af islamister, der er den egentlige trussel. De farer måske mere med lempe. Men netop af den grund kan de være bedre til at omvende mindre radikale muslimer. De, der ender med at begå terror, kan meget vel være blevet radikaliseret af islamister, som selv er imod terror.

Derfor kan man kun bremse terrorismen ved at bremse og isolere islamister. Det er her, politikere, myndigheder og andre går helt galt i byen. De kan ikke se denne sammenhæng. Der er ellers mange steder at tage fat. Læs for eksempel en interviewundersøgelse fra Aarhus Universitet om »Radikalsering blandt unge muslimer i Aarhus« fra 2010. Den viser, at en stor del af unge muslimer fra det, forskerne kalder det aktive miljø i Aarhus, støtter terrororganisation Hamas meget stærkt. Men også Taleban og al-Shabaab har omfattende opbakning. De unge er bestemt heller ikke klare i mælet, når det gælder støtte til demokrati og afstandtagen fra en islamisk stat.

En anden rapport skrevet af Michael Taarnby og Lars Hallundbæk beskriver de tætte bånd, der er mellem somaliere i Danmark og Somalia. Somaliernes ringe kontakt til det danske samfund står i skærende kontrast til de daglige forbindelser til Somalia, skriver forskerne. En af de største leveomkostninger for somaliere i Danmark er udgifterne til deres telefonopkald til Somalia, står der i rapporten. Mange somaliere ved alt om, hvad der foregår i Somalia. Det medfører også, at udviklingen i landet præger somaliere i Danmark. De to forskere advarede allerede for to år siden om, at udviklingen i Somalia gik i en mere radikal retning.

Der sker en talebanisering med stærk fordømmelse af frafaldne og afvigende muslimer samt ikke-muslimer og med strenge regler for påklædning og opførsel. Desuden sker der en tilnærmelse til al-Qaida, skrev de.

Det har udviklingen siden i høj grad bekræftet. De advarede mod, at unge somaliere fra europæiske lande bliver trænet i terror i Somalia. Det er kun et spørgsmål om tid før radikale somaliere med succes gennemfører et angreb på et vestligt land, hed det. (side 60) Men ingen lyttede. Disse opsigtsvækkende rapporter fik meget begrænset omtale. Ingen brugte dem til at erkende, at man skal have en politik for at begrænse og isolere.

Sådan er det fortsat. De store medier fortier stort set betydningen af islamismen. De to terrorsigtede brødre bliver for eksempel gentagne gange omtalte i TV uden at det overhovedet nævnes, at al-Shabaab er en islamistisk organisation. Det samme med mange politikere og andre beslutningstagere.

Der er netop udkommet en rapport om »anti-demokratiske og voldsfremmende miljøer i Danmark, som bekender sig til islamisk ideologi«, som DIIS har udarbejdet for regeringen. Rapporten gør ikke meget ud af betydningen af udviklingen i de muslimske miljøer. Årsagen bliver tillagt »det omgivende samfund« – det er groft sagt os selv, der har skylden for, at der udvikles ekstremisme. Så naiv kan man ikke være uden at blive straffet for det.