Æresdrap og æresrelatert vold

Merkelig?

En 18 år gammel gutt ligger livløs på bakken etter fall fra balkongen i familiens hjem i boligblokk i femte etasje. Han er en av mange gutter som lider denne uforklarlige skjebnen i vårt naboland Sverige. Åh, var dette nytt for deg?

Hege Storhaug, HRS

Igjen har ei jente i tenårene visstnok falt fra balkongen i familiens hjem i Sverige. Selv har jeg aldri registrert at gutter også har denne tendensen til å balansere på gelendre for så å miste balansen. Tar jeg feil, så meld tilbake til oss.

Denne gangen er det en jente i slutten av tenårene i en forstad til Stockholm som døde etter fall fra en balkong. Politiet etterforsker saken som mistenkelig. I Sverige omtaler man sjeldent nasjonal opprinnelse på offer i denne sammenhengen. Vi kan dog anta at hun er av ikke-vestlig opphav.

En flicka i övre tonåren avled efter ett fall från en balkong i Stockholmsförorten Hässelby tidigt i morse.

– Vi har inlett en förundersökning om mord, säger Kjell Hellström på Västerortspolisen.

När en boende i huset skulle gå till jobbet möttes personen av en livlös flicka på marken utanför porten.

Strax efter larmades polisen.

Flickan misstänks ha fallit från en balkong på tredje våningen på lägenhetshuset i en Hässelby i västra Stockholm.

Hon var död när hon kom till sjukhus.

– På något sätt har hon hamnat på marken, förmodligen efter fall från en balkong. Om hon har hoppat själv eller om någon annan ligger bakom vet vi inte, säger Kjell Hellström, stationsbefäl på Västerortspolisen.

Anhöriga har underrättats

På grund av de oklara omständigheterna inledde polisen en förundersökning om mord. Polisen har också förhört två personer, en man och en kvinna.

– De befann sig i lägenheten när vi kom till platsen, säger Kjell Hellström.

Personerna släpptes senare och är inte misstänkta för något brott.

– Vi har också pratat med många människor runtomkring. Vi arbetar nu med att ta reda på om det här är ett brott eller inte. Det är inget som tyder att det är hedersrelaterat, säger Kjell Hellström.

Polisen kunde först inte identifiera flickan, men under eftermiddagen kunde anhöriga underrättas, uppger polisen.

Disse såkalte ”balkongjentene” omtalte rights.no allerede i 2006. Jenter tvinges til selvmord, et utslag av æresrelatert kultur som har slått røtter i det presumptive frie vesten. Ifølge svensk politi får jentene valget mellom ”å falle” fra balkongen, ta piller eller hoppe foran et tog.

Også i Tyskland er det rapportert om ”fall fra balkong”.

Heller ikke der er det guttene som ”faller”.

Merkelig?