Terrorisme og ekstremisme

Hvilken norske moské?

26.06.12: En norsk mann i 30-årene skal befinne seg i Jemen der han har mottatt terrortrening etter å ha konvertert til islam i 2008. Internasjonale sikkerhetstjenester mener han er i ferd med å få tildelt et terrormål i vesten. En konvertering i Norge fordrer tilknytning til et islamsk miljø her. Et sentralt spørsmål som melder seg er således hvilken moské mannen tilhører.

Hege Storhaug, HRS

Norsk sikkerhetstjeneste vil ikke kommentere opplysningene som nyhetsbyrået AP melder om. AP skal ha kilder i tre ulike europeiske sikkerhetsbyråer om en norsk konvertitt til islam som skal være i ferd med å kunne utføre en terrorhandling, antakelig mot vestlige mål. Mannen skal ha et plettfritt rulleblad, endog uten en eneste parkeringsbot. Han er med andre ord en person som vanskelig oppfanges av sikkerhetstjenesten vår, og han kan lett bevege seg rundt i Europa uten visumrestriksjoner, melder VG.

Mannen beskrives av en sikkerhetskilde som en nordmann i 30-årene som ble radikalisert etter å ha konvertert til islam i 2008. Han tilbrakte «noen måneder» i Jemen og antas fortsatt å befinne seg i landet lengst sør på Den arabiske halvøy.AP melder at kilder i tre europeiske sikkerhetsbyråer mandag bekrefter at mannen er ferdig med terrorist-treningen og er i ferd med å få tildelt et terrormål.Alle de tre kildene ønsker å være anonyme, og navngir ikke mannen som ikke er tiltalt.– Vi tror han er utlært og i ferd med å få tildelt et mål, sier en av nyhetsbyråets kilder og legger til:– Det målet er trolig i vesten.

Hvor i Norge mannen kommer fra og hvilket miljø/moské han tilhører, sies det foreløpig ingenting om.

I februar i år vurderte PST at flere islamister har reist fra Norge til islamske stater der de mottar terrortrening. Tidligere var Pakistan og Afghanistan de desidert mest attraktive reisemålene. Nå ser det ut til at Jemen og andre arabiske stater, samt Somalia, tiltrekker seg flere og flere unge europeiske islamister som vil delta i voldelig jihad. Sikkerhetstjenesten i Storbritannia, M15, anslår at 100 til 200 unge briter befinner seg i Midtøsten og på Afrikas Horn og mottar militant opplæring, melder Aftenposten.

Jemen skal være blant landene der MI5 er mest bekymret for økende terrorisme, ifølge The Guardian. Evans trakk frem nylige planer som hadde sitt opphav hos al-Qaida i Jemen.

– Gjentatte forsøk fra al-Qaida i Jemen på å angripe fly, som trusebomber og en bombe som ble funnet i en printer-toner på East Midlands flyplass, kunne ha ført til massive sivile tap, sa Evans.

Unge menn fra Birmingham

– Dette er en syklus som fullføres. Al-Qaida flyttet til Afghanistan på 90-tallet etter press fra de arabiske landene de kom fra. De flyttet til Pakistan etter at Taliban-regimet falt. Og nå drar noen hjem til de arabiske landene de kom fra, sa Evans.

Ifølge Reuters antas mellom 100 og 200 briter å være involvert i militant virksomhet i Midtøsten og Afrikas horn.

Et stort flertall av disse er unge menn mellom 18 og 30 år fra Birmingham og London.

– Al-Qaida bruker landene som kastet sine ledere under den arabiske våren som baser for å trene radikal vestlig ungdom for angrep mot Storbritannia, sa Evans under talen, ifølge Reuters.