Terrorisme og ekstremisme

Dom i dansksvensk terrorsak

De var bare timer unna å klare å gjennomføre terrorhandling mot Jyllands-Posten. Derfor ville det danske aktoratet i terrorsaken mot de i dag ha rekordlange straffer. Aktoratet fikk ikke sin vilje. De fire svenske innvandrerne ble dømt til 12 års fengsel, som hittil har vært maksimumsstraff for terrorforberedelser.

Hege Storhaug, HRS

Hittil i Danmark har maksimalstraff for terrorforberedelser vært 12 års fengsel. Aktoratet i saken mot de fire mennene som nå i dag er dømt for terrorforsøk sent i 2010, mente de burde straffes med fra 14 til 16 års fengsel. Dette fordi de var på vei til Jyllands-Posten med ammunisjon til å drepe 122 personer. De var altså svært nær ved å lykkes, og det var kun politietterforskning som stanset dem i siste sving.

Anklageren i terrorsagen Gyrithe Ulrich har netop krævet rekordstraffe for de fire mænd, der her til formiddag blev kendt skyldige i terrorforsøg mod JP/Politikens Hus i København.

Hidtil er der maksimalt givet 12 års fængsel for forberedelse til terror, men Gyrithe Ulrich har krævet «ikke under 16 års fængsel» til den 46-årige MD, der af anklagemyndigheden er betegnet som hovedmanden i attentatplanerne.

Bør bedømmes strengere

Anklageren har bedt retten dømme den 39-årige SZ mellem 14 og 16 års fængsel, mens de to sidste i terrorcellen, MA og OA bør have mindst 14 års fængsel, lød det for kort tid siden fra stastsadvokaten.

«Den konkrete sag adskiller sig fra tidligere sager og bør bedømmes strengere. De var ganske tæt på at udføre foretagendet. Der var ikke kun tale om en indledende forberedelseshandling, som vi har set det i de øvrige sager, hvor man «kun» havde nået at indkøbe materiale til bomber. I denne sag er vi ganske tæt på,» lød det fra Gyrithe Ulrich.

Konkret mål

Retten har fastslået, at et angreb på JP/Politikens Hus kun var få timer væk. Det er anklagemyndighedens vurdering, at terrorcellen ville angribe sportsarrangementet «Årets Fund» i festlokalet Pressen i kælderen til bladhuset på Rådhuspladsen.

«Vi er meget tættere på end tidligere. Vi har også et helt konkret mål, nemlig JP/Politikens Hus, og vi har nærmest også navne på de personer, der skulle dræbes, nemlig dem der var til arrangementet. De havde ammunition til at dræbe 122 mennesker, og i hvert fald ville de dræbe så mange som muligt. Det stoppede kun, fordi politiet greb ind,» sagde Gyrtithe Ulrich.

Forsvareren for SZ plæderer i øjeblikket for en straf på omkring fem år for sin klient.

Det var SZ, der valgte ikke at køre helt med til København, da cellen tog fra Stockholm mod København kort før nytår i 2010. Derfor bør han dømmes meget mildere, end de øvrige, mener forsvareren Kåre Traberg Schmidt.

Straffeutmålingen ble altså 12 år for samtlige fire terrordømte.