Religiøse og politiske symboler

Hijabfrisør får erstatning

En elev ved videregående skole ble nektet praksisplass i en frisørsalong. Begrunnelsen var at ingen hodebekledning kan benyttes av de ansatte. De skal vise frem håret sitt. Eleven kontaktet advokat, og vant frem med erstatning i retten.

Hege Storhaug, HRS

Det handler om Sverige, nærmere bestemt Malmö. Eleven Rayan Abdel Rahman ble nektet praksisplass da hun møtte frem i en frisør- og skjønnhetssalong. Da gikk hun til sak med krav om 150 000 kroner i oppreisning. Under rettergangen argumenterte eieren av salongen slik: Jeg kan ikke kle meg som en go-go-girl når jeg driver en salong. Du kan heller ikke bli en go-go-girl når du kler deg som du gjør. Skal vi akseptere et penisfutteral på arbeidsplassen fordi mannen kommer fra Papua Ny Guinea?

Jo, kanskje vi mår det? Dommen gikk i salongeierens disfavør, som måtte punge ut med 27 500 kroner for at saken ble lagt død, melder Sydsvenskan.

Det var i mars förra året som en förväntansfull Rayan Abdel Rahman, elev på Rönnenskolan, klev in i på sin nya praktikplats, en skönhetssalong i centrala Malmö. Men hon hann knappt innanför dörren innan praktiken var över.

– Hon kollade snett på mig och sa att hon inte kunde ta emot mig för att jag bar slöja. Kunderna kunde känna sig obekväma. Hon höjde rösten och sa allt detta medan tre eller fyra kunder var i salongen, säger hon.

Ledsen, kränkt och besviken gjorde Rayan Abdel Rahman två anmälningar, en till polisen och en till Diskrimineringsombudsmannen. Båda lades ner. Då kontaktade Rayan Abdel Rahman en jurist för att driva fallet vidare. Nu med krav på 150 000 kronor i skadestånd.

– Sedan det här hände har jag hela tiden den här rädslan över vad som ska hända om jag går in och frågar om jag kan få jobb eller en praktikplats.

– Jag vill få en ursäkt. Jag vill att hon erkänner vad hon gjort mot mig. Det har jag väntat på i ett helt år.

När parterna möttes i tingsrätten under onsdagen medgav salongens ägare, Viktoria Sjöberg, att slöjan var anledningen till att det inte blev någon praktikplats. Samma regler gäller för alla andra typer av huvudbonader. Driver man en verksamhet med frisyrer som affärsidé måste man ha rätt att kräva att personalen visar sitt eget hår. Det handlar om rätten till en klädkod, inte om diskriminering, förklarade Viktoria Sjöberg och gav några exempel:

– Jag kan inte klä mig som en go go-girl och driva salong. Och jag kan inte vara klädd som du om jag vill vara go go-girl.

– Ska vi acceptera penisfodral för någon som kommer från Papua Nya Guinea?

– Jag har bara sagt det de flesta inte vågar.

Efter en kortare genomgång i rätten enades parterna om att försöka hitta en lösning. Rättens ordförande samtalade först med den ene parten, sedan med den andre. Och så ett par vändor till och några kortare överläggningar mellan juristerna i korridoren. Sedan var det klart. 27 500 kronor mot att stämningen dras tillbaka. Och en ursäkt. Den kom i korridoren.

– Jag är ledsen, det var inte meningen att såra dig som människa eller som kvinna. Detta är mer en imagefråga. Men jag är ledsen om du uppfattat det fel, sa Viktoria Sjöberg.

Juristen Nadim Al-Khamiesi vände sig mot sin klient för att se om ursäkten var godtagen.

Rayan Abdel Rahman stod tyst med bortvänd blick innan hon konstaterade:

– Det är ok