Islam

Hijabens vår i Egypt

Hijaben blomstrer som aldri før i Egypt. Blomstrer gjør således også tilbedelsen av koranen og sharia. Det ene henger naturlig sammen med det andre. Når egypterne nå går til presidentvalg, er det med et ønske om å underkaste staten islam. Submission.

(foto fra valglokal i Egypt)Hege Storhaug, HRS

Islam betyr som kjent underkastelse. Derav tittelen Submission på Theo van Gogh og Ayaan Hirsi Alis film fra 2004. En meningsmåling fra Egypt viser at 60 prosent av velgerne vil at landets lovverk skal underkaste seg islam: de vil ”strengt følge koranen”. 32 prosent svarer ”vet ikke”, mens kun seks prosent er motstandere av å blande islam inn i lovverket.

”Beste modell for religionens rolle i politikken” er Saudi-Arabia, svarer hele 61 prosent av velgerne. 17 prosent svarer Tyrkia, mens 22 prosent sier ingen av disse to landene.

Dette fremkommer i Aftenpostens papirutgave i dag.

Under parlamentsvalget i januar i år, seiret islamistene, ledet an av Det muslimske brorskapet, dernest salafistene. Presidentvalget som nå går av stabelen, kan ble spikeren i kista for det egyptiske folkets frihet. Det kan gå mot et langt verre diktatur enn styret som ble veltet i fjor. Ikke minst kvinnene vil risikere å bli underlagt en kjønnsfascistisk vinter.

Det er 12 kandidater å velge mellom. Ifølge Aftenposten er det helt åpent hvem av kandidatene som går seirende ut av valget.

Det muslimske brorskaps kandidat, Mohamed Mursi, den uavhengige islamisten Abdul Moneim Aboul Fotouh, tidligere utenriksminister Amr Moussa, tidligere statsminister Ahmed Shafiq og den venstreorienterte Hamdeen Sabahi, er ifølge de fleste meningsmålinger blant favorittene.

– En historisk dag

Valglokalene i Egypt åpnet klokken 08, men det var lange køer allerede klokken 07 flere steder i Kairo.

På gutteskolen Ibn El Nafiz i bydelen Madinat Nasr var Ali Al Nashar på plass allerede klokken 05.45.

– Dette er en historisk dag, sier Nashars kone, en kvinne i 50-årene som ikke ønsker å oppgi navnet sitt.

– Det er fantastisk å få velge president for første gang, sier Nashar til Aftenposten.no.

– Hvilken kandidat skal du stemme på?

– Jeg skal stemme på Abdul Moneim Aboul Fotouh.

Han mener den uavhengige islamisten er en sann patriot.

– Han elsker Egypt, og han har en god økonomisk politikk. Han vil sørge for at tilværelsen blir trygg for alle innbyggere, sier Nashar.

Like rundt klokken 09 ankom også Fotouh selv det samme stemmelokalet, fulgt av en rekke journalister.

– Søker råd hos ungdommen

Litt lengre bak i køen står 21 år gamle Nouran Magdi, også hun fra den relativt velstående bydelen Madinat Nasr, nordvest i Kairo.

– Jeg er glad og opprømt over å få velge, sier hun smilende.

Italienskstudenten svarer uten å nøle «Fotouh» når hun blir spurt hvem hun vil stemme på.

– Han er den beste av kandidatene, den eneste som er i stand til å reparere alt det som er blitt ødelagt etter tiår med diktatur. Hans program legger stor vekt på utdannelse, og han søker råd hos ungdommen, sier Magdi til Aftenposten.no.

– President for hele folket

– Hva er forskjellen på han og Mohamed Mursi, kandidaten til Det muslimske brorskap?

– Jeg har ikke lest Mursis program. For meg er han en uaktuell kandidat, siden han representerer Det muslimske brorskap, og deres parti – Frihet- og rettferdighetspartiet. Fordelen med Fotouh er nettopp at han er uavhengig, og kan bli en president for hele folket.

Stemmetellingen skal være ferdig lørdag 26. og resultatet av 1. runde skal kunngjøres tirsdag 29. mai.

Får én av kandidatene mer enn 50 prosent av stemmene i første runde, blir han kåret som vinner. Er resultatet mer jevnt, går de to som får flest stemmer videre til 2. runde, som blir holdt 16. og 17. juni.