Terrorisme og ekstremisme

Fogh Rasmussens rollemodell i ny drakt

Anders Fogh Rasmussen turnerte Danmark rundt i 2006 sammen med vinneren av regjeringens konkurranse om integrering og demokrati. 26 år gamle Yonas Kiros har forkastet demokrati og menneskerettigheter og kjemper nå for kalifatet som medlem av Hizb ut-Tahrir.

Hege Storhaug, HRS

Yonas Kiros ble sett på som et ikon. I 2006 skrev han den som ble kåret til den beste talen om integrering og demokrati i en nasjonal konkurranse i regi av regjeringen. Seieren betød at han sammen med statsminister Anders Fogh Rasmussen turnerte landet rundt med budskap om nettopp demokrati. Men Kiros har gjort en helomvending, og trådd inn i Hizb ut-Tahrir sine rekker. En ekspert mener Kiros er gull verdt for den verdensomspennende gruppen, som blant annet er forbudt i Tyskland og Pakistan. Hizh ut Tahrir jobber for å avskaffe menneskeskapte lover.

26-årige Yonas Kiros passer perfekt ind i Hizb ut-Tahrir.

Organisationen vil gerne hverve personer som ham til deres kamp for et religiøst diktatur og mod det demokratiske samfund.

Det vurderer Kirstine Sinclair, adjunkt og cand. mag ved Center for Mellemøststudier på Syddansk Universitet og ekspert i Hizb ut-Tahrir.

-De vil gerne have unge, som er relativt veluddannede og som kan klare sig selv, siger hun.

BT afslørede mandag, at den tidligere rollemodel Yonas Kiros er blevet medlem af Hizb ut-Tahrir. Yonas Kiros har tidligere vundet en særlig grundlovskonkurrence som det daværende integrationsministerium udskrev i 2006, hvor deltagerne skulle skrive en tale om integration og demokrati. Yonas Kiros vandt. Sejren betød, at han fik lov at rejse Danmark rundt med tidligere statsminister Anders Fogh Rasmussen. De to holdt blandt andet tale ved grundlovsmøde i Terndruplund, hvor de også hånd i hånd sang med på ‘ Skuld gammel venskab rejn forgo’.

Kæmper for kalifatetMen Yonas Kiros’ begejstring for demokratiet varede ikke ved. I dag har han brudt med sin familie. Hans mor og far har ikke set ham i tre år. Nu kæmper han for Hizb ut-Tahrirs tanker om et enevældigt kalifat, som i sidste ende skal omstyrte alle samfund på kloden og indføre en diktatorisk islamisk stat baseret på sharia-lovgivningen.

-Yonas Kiros passer ikke på det typiske billede af dem, som Hizb ut-Tahrir hverver. Som regel prøver de at få fat i de unge, inden de for alvor stifter bekendtskab med politik og inden de begynder på videregående uddannelser. De giver dem så en masse materiale, som sammenblander politik og religion, og som har svar på en masse spørgsmål, som de unge ikke selv kan svare på. På den måde rammer deres synspunkter meget stærkt, siger Kirstine Sinclair.

Yonas Kiros var allerede godt i gang med sin uddannelse som jurist og klarede sig flot på studiet. Alligevel gik det galt.

BT 15.mai.2012