Islam

En helt vanlig reaksjon

Avsløringene av svenske imamers holdninger til kvinner sist onsdag, ble etterfulgt av en fjernsynsdebatt, der muslimske mannlige ledere på autopilot rettet skytset mot SVT bruk av skjult kamera og påstått triksing med klippingen av opptakene. Og alle var selvsagt mot all form for vold mot hustruer, alle mente overgrep må meldes til politiet, og ingen mente at en hustru plikter å stille opp seksuelt når mannen skulle kreve det. Flerkoneri var de også imot. Alt er altså ved det normale.

Hege Storhaug, HRS

SVT1 utstyrte to kvinner med niqab og skjult kamera, som oppsøkte 10 moskeer med spørsmål knyttet til at den ene var voldsutsatt av ektemannen.

Programmet kan ses her.

Det kanskje mest oppsiktsvekkende med resultatet er at fire av ti muslimske imamer/ledere ikke fulgte islamsk lov sharia når de ga råd til kvinnene (med unntak for flergifte, er ni av ti støttet dette). Dette påpekte også Pernilla Quis, tidligere konvertitt til islam som nå er frafallen, i debatt på fjernsyn rett etter dokumentaren ble sendt.

Debatten, som kanskje best kan karakteriseres som kakling i hønsehuset, kan ses her

Hva blir reaksjonene fra politisk hold? Seks imamer har altså oppfordret kvinnene om ikke å anmelde vold, og ni støtter blant annet brudd på svensk lov ved å gi sin velsignelse til flerkoneri.

Sara Mohammad i foreningen Glöm aldrig Pela och Fadime mener avsløringene bør få økonomiske konsekvenser. De avslørte mottar millioner også for å arbeide for integrering (!) og mot æresrelatert vold og vold i familien.

– De får miljoner för att öka integrationen, arbeta mot hedersrelaterat våld och för jämställdhet, men de gör precis tvärtom. Då ska de inte få några skattepengar.

Karen Jespersen og Ralf Pittelkow har (heller) ingen tro på at myndighetene vil møte moskeene med sanksjoner.

Udsendelsen i går har allerede udløst bestyrtede reaktioner – blandt andre fra Mona Sahlin og andre, der ellers hylder det multikulturelle samfund.

Sådan har det været før, når lignende holdninger er kommet frem. Men det går som regel i sig selv igen. Og støtten og opbakningen fra eliten i Sverige fortsætter. Holdningerne til kvindeundertrykkelse får lov at blomstre videre.