Ytringsfrihet

Bak fasaden i moskeer

Svensk fjernsyn, Uppdrag granskning, har utstyrt en kvinne med skjult kamera som har utfordret imamers verdisyn. Det samme ble gjort for 12 år siden i Norge. Resultatet var innblikk i et verdisett i total motstrid til grunnleggende moral og verdier i det norske samfunnet.

Hege Storhaug, HRS

SVT sender førstkommende onsdag de skulte opptakene fra moskeer i Sverige, der en rekke imamer skal ha tette bånd til sentrale politikere. Her er bakgrunnen for opptakene:

Vilka värderingar sprider muslimska ledare i svenska moskéer? Med dold kamera avslöjar Uppdrag granskning råden imamerna ger till utsatta kvinnor.

Alla svenska församlingar som får ta del av statens bidrag till trossamfund tar samtidigt på sig rollen att ”upprätthålla och stärka samhällets grundläggande värderingar”.

Det betyder bland annat att samfunden ska arbeta för jämställdhet mellan män och kvinnor och att de ska motarbeta diskriminering, våld och brutalitet.

Uppdrag gransknings Nadja Yllner har besökt moskéer på en lång rad olika platser i landet för att ta reda på hur detta efterlevs i verkligheten.

Det handlar om moskéer med många besökare och stort inflytande över samhället. Och det är moskéer med goda förbindelser till Sveriges ledande politiker.

Utåt sett är de muslimska ledarna tydliga med att man ska följa svenska lagar och värderingar.

Inför dold kamera – ger de en helt annan bild.

Programmet sänds i SVT1 och i SVT Play, onsdag 16 maj kl 20

Det samme stuntet gjorde norskpakistanske Jeanette sammen med meg som journalist sommeren 2000, opptak som ble publisert i kjølvannet av drapet på Fadime Sahindal halvannet år senere. Her er reportasjen trykket i Dagbladet 3.februar 2002

Avslører imamer
Sentrale religiøse ledere i pakistansk-dominerte muslimske miljøer i Oslo tar kraftig avstand fra det norske samfunnet. Dette avsløres av lydopptak fra to sentrale moskeer i Oslo, gjort med skjult mikrofon. Dagbladet bringer i dag utdrag av de hemmelige opptakene.

Av Hege Storhaug

Lydopptakene er tatt i de to største moskeene i Norge, i samtaler med imam Neemat Ali Shah i Central Jamaat-e-ahl-e Sunnat (CIJ) og imam Atta ul-Mustafa i World Islamic Mission (WIM) i juni 2000 av norsk-pakistanske Jeanette (24) og Dagbladets medarbeider Hege Storhaug. Atta ul-Mustafa er ikke lenger imam i WIM, han har tatt jobb som morsmålslærer ved Rommen skole i Oslo.

Bakgrunnen for at de hemmelige opptakene ble gjort var de mange unge stemmene fra muslimske miljøer som gjennom en årrekke har fortalt om imamenes interne skremselspropaganda i forhold til det norske samfunnet, samtidig som de i offentlig debatt formidlet liberale og tolerante holdninger.

På urduOpptakene er gjort for nettstedet Fundamental i juni 2000, men ble ikke publisert før nettstedet ble nedlagt. Dagbladet har nå fått tilgang til lydbåndopptakene.

Samtalene foregår på urdu, og er oversatt for Dagbladet av oversetterfirmaet Noricom, som også gjør oversetter- og tolkeoppdrag for norsk politi og rettsvesen.

Dagbladet offentliggjør i dag noen av de mest oppsiktsvekkende utdragene av disse opptakene, på grunn av den omfattende debatten om integrering og imamenes rolle som er reist etter det sjokkerende æresdrapet på den svenske, muslimske jenta Fadime. Hun ble drept av sin far fordi hun hadde hatt en svensk kjæreste.

«Slått og truet»Da Jeanette møtte imamene, presenterte hun seg som en 17 år gammel jente, født og oppvokst i Norge. Foreldrene hadde bestemt at hun skulle giftes bort i Pakistan samme sommer. Hun forklarte at hun hadde en norsk kjæreste hun ville dele livet med. Hun fortalte også at hun ble slått og truet på livet av sine egne. Jeanette ba om råd fra imamene.

I samtalene med Jeanette avslører daværende Imam Atta ul-Mustafa i WIM og imam Neemat Ali Shah i CIJ at de tar kraftig avstand fra nordmenns ekteskapelige forhold. De forklarer Jeanette følgende:

Dersom hun gifter seg med en ikke-muslim, er hun en frafallen og vil derfor straffes i evig tid i helvete

Bare muslimer inngår ordentlige ekteskap.

Norske barn vet ikke hvem deres fedre er fordi Norge er et seksuelt umoralsk samfunn.

En hustru må gi etter for mannens vilje.

Begge imamene fordømmer tvangsekteskap og bruk av vold – men erkjenner at begge deler er ganske utbredt.

Utdrag fra samtalene:

Imam Atta ul-Mustafa, World Islamic Mission: «…Du har rett til å si nei til din fars valg, men den rettigheten er begrenset slik at den gutten du gifter deg med, må være muslim! En ikke-muslim kan ikke gifte seg med en muslim, denne grensen er pålagt fra Gud… Vil du kaste fra deg det evige liv og forvandle det til evig straff? (…)

Hvis fire norske jenter sitter sammen og du stiller alle spørsmål om deres foreldre, så vil alle si det samme; at deres foreldre ikke lever under samme tak, og at de har nye partnere og at de fleste ikke engang er gift. Slik er norske forhold. En vestlig forfatter har skrevet at når en far fra Østen kysser sitt barn, da har begge foreldre en sikker og trygg følelse av at de vet hvem som er faren til dette barnet… En vestlig far aner ikke om hans unge virkelig er hans; begge foreldrene går jo på diskotek og de går jo ikke alltid dit sammen.»(…)

ul-Mustafa: «Jeg er 100 prosent imot avgjørelsen til dine foreldre om å ta med deg til Pakistan og tvinge deg inn i ekteskap. Det er en ond gjerning og veldig urettferdig.»

Jeanette: «Pappa har sagt at han vil drepe meg.»

ul-Mustafa: «Dødens tid er bestemt. Du kommer ikke til å dø før den tida. Og hvis det er ment at faren din skal drepe deg, så er det slik det kommer til å bli. Men hvis det ikke er ment slik så vil ikke dine foreldre klare å skade deg det minste… først og fremst så må du forstå at du er urettferdig mot deg selv og islam om du velger en ikke-muslim til ektemann. Jeg ber deg om å ikke gjøre en sånn feil… Tida har forandret seg; før så døde mennesker fordi de ble gamle, men nå dør mange mens de fortsatt er unge fordi de gjør liknende feil. Velger du en ikke-muslim, så kan du kanskje få et bra liv, men i det evige livet etter døden vil du være fordømt og ødelagt for evig tid.» (…)

ul-Mustafa: «Kjærlighetshistorier er myter som ikke er virkelige. Fakta er at en gutt som er din kjæreste vil ikke være som en kjæreste etter ekteskap. Da vil han være din ektemann…»(…)

ul-Mustafa: «Det er trist at det blir brukt så mye tvang i vårt samfunn… Det er veldig mange som sier at det ikke brukes tvang i vårt samfunn, men det er ikke sant. Det blir brukt veldig mye tvang i vårt samfunn. Hvis jeg ber noen om å legge sin hånd på Koranen å sverge på at de ikke er blitt tvunget i ekteskapet, så er det ikke mange som kommer til å si ja. Alle har bare lært seg å leve i det ekteskapet.» (…)

Jeanette: «Alle mine tre søsken og jeg har blitt slått. »

ul-Mustafa: «Det å slå barna når de er små er en annen ting… Det er også veldig vanlig i Norge å bli slått som barn blant nordmenn.»

Jeanette: «Pappa anklager meg for at jeg liker norske gutter, derfor slår han og banner til meg som om jeg står på gata og selger meg…»

ul-Mustafa: «Har du truet faren din ved å si at du skal klage til politiet?»

(Jeanette rister på hodet)

ul-Mustafa: «Da er du en virkelig god jente.»

Jeanette: «Det står jo i Koranen at vi må respektere våre foreldre.»

ul-Mustafa: «Ja, det er helt riktig og nydelig sagt av deg.»

ul-Mustafa: «Hvis du velger det norske samfunnet, så vil du oppdage om ti eller tjue års tid at du har gjort en stor feil.»

Jeanette: «Pakistanske gutter gifter seg jo med norske jenter uten at jentene må bli muslimer?»

ul-Mustafa: «Ja, det gjør de. De gjør en stor feil. Det er forbrytelse.»

Samtalen med imam Neemat Ali Shah , Central Jamaat-e-ahl-e Sunnat:

Jeanette: «Jeg liker en norsk gutt men jeg har ikke fortalt dem (foreldrene, red.anm.).»

Ali Shah: «En norsk gutt?»

Jeanette: «Ja!»

Ali Shah: «Er han muslim?»

Jeanette: «Nei.»

Ali Shah: «Det viktigste grunnlaget for å gifte seg er at en må være muslim. Fordi det er bare i islam det er ekteskap. I andre religioner er det ikke ekteskap, men samboerskap.»

Jeanette: «Kristne folk gifter seg!»

Ali Shah: «Det er bare muslimer som gifter seg. Du må forstå at alle andre folk bare gjør synder. De nyter forbudte gleder for bare få dager.»

Jeanette: «Hva mener du med synder? Jeg har sett mine norske venninner gifte seg.»

Ali Shah: «De gjør det bare for noen få, korte dager. Du må se at blant nordmenn finnes det ikke noe familiesystem. Et ekteskap skal lage en samlet slekt og et fullt hjem med en familie. Disse menneskene (nordmenn, red.anm.) holder ut maksimalt i fem eller sju år sammen… (du) må ha sett at nordmenn ikke har noe samhold i familien. Den ene dagen er de sammen med en person og neste dag er de sammen med en ny en. De av dem som er gift, sier også ifra til sin kone at dersom de har lyst på en venninne i kveld, så skal de ta henne med seg hjem.»

Jeanette: «Jeg har aldri hørt om noe sånt før.»

Ali Shah: «Det er helt sant, helt sant… Du har sikkert hørt om kjærester. Når en norsk kone spør sin mann om hvem dama ved siden av ham er, så sier han at det er hans kjæreste.»(…)

Jeanette: «Han jeg vil gifte meg med er et godt menneske.»

Ali Shah: «Han er sikkert et godt menneske, men bare muslimer får lov til å inngå ekteskap… hvis du velger å gifte deg på den kristne måten så betyr det at du har forlatt islam og har blitt kristen.»

Jeanette: «Pappa påstår at de som gifter seg med ikke-muslimer, kommer til å havne i helvete. Er det korrekt?»

Ali Shah: «Ja, det stemmer. Forlater man sin religion så kan en ikke forvente noe annet enn helvete… Himmelen er begrenset bare for muslimer.»

Jeanette: «Denne gutten jeg ønsker å vies til, krever ikke at jeg skal være kristen.»

Ali Shah: «Hvorfor skulle han kreve det!? Er dere gift, så blir du automatisk en ikke-muslim…» (…)

Jeanette: «Familien hans har ikke noe imot at jeg er muslim!»

Ali Shah: «Det er bare noe de sier, de taper ingenting på at du forlater din religion og blir medlem i deres familie. Tapet blir ditt siden du da ikke kommer til å være muslim lenger. Og du vil da så klart miste din familie og slekt i tillegg.»

Jeanette: «Min onkel giftet seg med en kristen norsk kvinne for lenge siden. Hun konverterte ikke til islam.»

Ali Shah: «Riktig. Det er mulig å gjøre det på denne måten. En mann kan alltid styre viljen til sin kvinne. Kvinnen er nødt til å gi etter sin mening for sin mann.» (…)

Ali Shah: «Det Gud vil fra mennesker, er ikke mulig å oppnå i et flerkulturelt samfunn. Med så mange trossamfunn omkring, forsvinner forskjell mellom dyr og menneske. Når mennesket lever livet uten tro og respekt, så lever det akkurat som dyr.»(…)

Ali Shah: «Hvis man gifter seg med en ikke-muslim, ødelegger man meningen med livet. Det er som om en sau treffer en annen sau og tilbringer litt tid sammen, uten tro eller verdier å leve opp til… Den følelsen går over, og mennesker ødelegger det evige livet på grunn av kjærlighet.»

Jeanette: ««Pappa mener at broren min må til og med slå om han synes at det trengs.»

Ali Shah: Nei, nei, nei. Det er ikke lov å bruke vold.»

Oversettelse: NORICOM

Les opptakene i sin helhet