Vold og overgrep

Sex med døde hustruer, og Bjørn Olav Utvik

Den arabiske vinterens ideologiske kuldegrader gir seg et nytt grotesk utslag: I Egypt vil det islamistiskdominerte parlamentet innføre en ny lov, som gir ektemenn rett til å ha sex med sin avdøde hustru i inntil seks timer etter at hun åndet ut. Dette mener altså parlamentet er i tråd med hellige tekster. På en rekke andre områder ribbes kvinner for grunnleggende menneskerettigheter. De opererer som ”indremisjonen”, Bjørn Olav Utvik?

Hege Storhaug, HRS

Hvor mange intellektuelle i Norge har ikke lovprist revolusjonene i den arabiske verdenen generelt, og i Egypt spesielt? Hvor mange av de samme har ikke fnyst av oss som har advart mot en islamisering i kjølvannet av revolusjonene? Jeg tenker ikke minst på Bjørn Olav Utvik,

førsteamanuensis ved Universitetet i Oslo, som underviser om Midtøsten. Han kommer jeg straks tilbake til.

Ifølge Daily Mail vil altså det egyptiske parlamentet, dominert av Det muslimske brorskapet, åpne for det som kalles et ”farvel-samleie” med avdød hustru i inntil seks timer etter at hustruen døde. Ekteskapsalderen for jenter skal senkes til 14 år, og kvinners lovfestede rett til arbeid og utdanning skal fjernes.

Da jeg leste dette, gikk tankene mine til Walid al-Kubaisi og Bjørn Olav Utvik. Al-Kubaisi fordi han i særdeles klare ordlag har advart mot de alvorlige menneskerettslige konsekvensene for arabiske land dersom islamister som Det muslimske brorskapet vinner frem. Utvik fordi han blant har sagt dette:

_Brorskapet er et konservativt muslim-demokratisk parti. De opererer i en «setting» som KrF i Lyngdal på 1950-tallet, sier Utvik. (…). – De driver en aktiv misjonering og jobber for å fremme muslimske verdier, akkurat som indremisjonsbevegelsen.”

Utvik har lagt seg på samme nivå som Brorskapet. Her er hva en av dets fremste ledere sa da revolusjonen pågikk:

– Vi ønsker ikke kaos, men en moderne stat, folkestyre og vennligsinnede bånd til Vesten og til Israel, sa Abd al-Mun’im Abu al-Futuh til NRK.

Utvik er sikkert mer enn velkommen til fortsatt å omfavne ”vennligsinnede bånd”.

Så får al-Kubaisi og vi andre fortsette kampen for at alle verdens kvinner skal omsluttes av menneskerettighetene.