Æresdrap og æresrelatert vold

Nok en pågripelse i Sverige

19 år gamle Maria Baro ble knivstukket til døde i Landskrona på mandag. Det som skal være hennes lillebror, en 16 år gammel gutt, er varetektsfengslet for mordet. I går kveld ble ytterligere en person pågrepet for mordet, som kan være nok et æresdrap. Den pågrepne er en kvinne på 39 år. Maria Baro er kurder fra Irak, og ble giftet bort som barn.

Maria Baro bodde i en ubeskyttet kommunal leilighet i Landskrona, der hun tidligere denne uken ble funnet knivdrept Hun fryktet for livet sitt grunnet konflikter med sin egen familie. Et æresdrap er som regel ikke begått av kun en person, men er en familieplanlegging, altså et kollektivistisk overlagt drap. At en 39 år gammel kvinne ble fengslet i går kveld, mistenkt for mordet, eller delaktighet i drapet, peker i retning av at vi står overfor nettopp et æresdrap. Det skulle forundre meg mye om ikke pågripelsen er et resultat av avhør av Marias lillebror.

Det kommer nå også frem at Marias far skal ha kidnappet jenta til Irak da hun kun var 11 år gammel og giftet henne bort et par år senere i kurdiske Irak, et område der barneekteskap er vanlig, det vil si at jenter giftes bort som barn til voksne menn.

Noen vil kanskje undre seg over at dette drapet ikke vekker samme oppsikt som Fadime-drapet i 2002 Jeg tror det har sin enkle forklaring i at Fadime var et kjent ansikt før hun ble drept. Fadime hadde på mange måter varslet sin bortgang på forhånd. I tillegg var æresdrap i 2002 ikke et tema som hadde fått bred oppmerksomhet i Sverige. Fadime-drapet ble således et vendepunkt i svensk historie.

Antakelig er det skjulte æresdrap som er desidert mest utbredt i Sverige, der jenter tvinges til å ta sitt eget liv eller dyttes ut av boligblokker, de såkalte balkongjentene. Man anslår opp mot 10 slike dødsfall i året, der familiene går fri. Det er jo nettopp hele poenget med den nye praksisen. I opprinnelseslandet slipper man stort sett alltid unna med et æresdrap. Derfor tvinges eller dyttes jenter i døden.

I Sverige.

La oss håpe at vi får alle kortene på bordet om hva som skjedde med 19 år gamle Maria. Jeg tror at det er moren til Maria som er fengslet Det er altså en tro, basert på erfaring.

En 39-årig kvinna har anhållits misstänkt för mordet på 19-åriga Maria i Landskrona.

Hon greps vid 18-tiden i går kväll.

Tre timmar senare anhölls kvinnan, misstänkt för mord alternativt anstiftan till mord.

– Hon anhölls efter beslut av åklagare Magnus Larsson i går kväll klockan 20.45 och är skäligen misstänkt för mord eller anstiftan till mord, säger Eva-Lotta Hermansson Truedsson vid polisen i nordvästra Skåne till Aftonbladet.

Pojken fortfarande misstänkt

19-åriga Maria hittades knivmördad i sin lägenhet i Landskrona natten till i tisdags.

En 16-årig manlig släkting greps på platsen och anhölls misstänkt för mordet.

Misstankarna mot honom kvarstår.

– Imorgon kan det bli aktuellt med häktningsförhandlingar vad gäller pojken, säger Eva-Lotta Hermansson Truedsson.

Vad kan du berätta om utredningen?

– Vi kartlägger de olika personernas liv, ser bakåt vad som hänt och försöker knyta ihop det och se vart det leder. Det är ett pusslande. Självklart kommer vi också förhöra de anhållna.

Giftes bort

Sedan tidigare är det känt att Maria som hade kurdiska rötter, redan som minderårig giftes bort i Irak.

– När hon var 11 år kidnappade pappan henne till Irak. Sedan giftes hon bort när hon var 13-14 år, har Newroz Ötunc som är verksamhetschef på den ideella föreningen mot hedersvåld Tänk om, berättat för Aftonbladet.

Hotbild

Maria ska ha känt sig hotad i Landskrona och därför hade hon nära kontakt med föreningen Tänk om och bad dem om hjälp. På slutet trappades hotbilden upp.

– Hon var rädd och berättade att hon sov med en kniv under kudden, har Michael Högberg, personalchef på Tänk om.