Æresdrap og æresrelatert vold

Mor arrestert: æresdrap i Sverige

Dagen etter at hun fylte 19 år ble Maria Baro drept i en ubeskyttet kommunal bolig i Landskrona. Lillebroren ble straks arrestert for mordet som skjedde på mandag. Onsdag ble en 39 år gammel kvinne arrestert. Vi antok at dette kunne være Marias mor. Det er nå bekreftet, og vi står etter all samsynlighet overfor et klassisk æresdrap.

Hege Storhaug, HRS

Marias gravide mor på 39 år er mistenkt for medvirkning til det som fremstår som et æresdrap. Maria skal ha blitt tatt til Irak av faren sin bare 11 år gammel, og giftet bort et par år senere. Hun flyktet på et tidspunkt tilbake til Sverige (når hun satte sin fot på svensk jord igjen, er uklart). Det skal familien hennes i Landskrona ha mislikt sterkt, og Maria levde derfor det siste året med trusler og forfølgelse.
Familien er kurdere, tilhørende den kurdiske myteomspente sekten yezidism.
Efter att Maria Baro hittades mördad i en lägenhet på Kapellvägen i Landskrona har nu hennes 16-årige bror och 39-åriga mamma anhållits misstänkta för mordet. Allting tyder på att det rör sig om ett så kallat hedersmord.

I går kväll greps Viktoria Widad Aydin misstänkt för mord alternativ anstiftan till mord. Hon är mor till 19-åriga Maria Baro, folkbokförd som Maria Barin Aydin, som påträffades mördad i en lägenhet på Kapellvägen i Landskrona i måndags kväll. Efter inledande förhör greps mamman och hon är nu skäligen misstänkt, den lägre misstankegraden.

Sedan tidigare sitter 16-årige Reber Marino Baro anhållen misstänkt för att under måndagskvällen ha mördat sin syster med en kniv. Han greps i anslutning till mordplatsen.

Maria Baros familj är kurder med ursprung i Irak. De är anhängare av jezidism, en polyteistisk kurdisk religion med strikta regler för endogami. För en tid sedan ska Maria Baro ha tvingats ingå i ett arrangerat äktenskap i Irak, men lämnat äktenskapet och landet för att återvända till Sverige. Det ska inte ha accepterats av familjen och under ett års tid har Maria Baro levt under hot och förföljelse.

Maria Baro fyllde 19 år den 22 april, dagen innan hon troligen mördades av sin egen familj.