Ytringsfrihet

LO trener opp Stasiagenter

Sier du i lunsjpausen på jobb at det er litt vel mange innvandrere i Sverige, hives du på hodet ut av fagforbundet. Uttalelsen anses som rasistisk og i strid med LO’s verdigrunnlag. Hele 150 000 fagforbundsmedlemmer skal trenes opp som angivere på arbeidsplassen, et antall som er på nivå med tidligere DDR sine Stasiagenter da DDR-regimet var på topp.

Hege Storhaug, HRS

Først trodde jeg dette var en bløff, da jeg ble fortalt om LO’s nye vri for å kneble ”den siste rest” av ytringsfrihet i Sverige under en debatt i Malmö på onsdag. Det var dog ingen bløff, for tipseren sendte meg lenke til saken, som først ble omtalt av SVT Agenda (ca 13 min og 40 sekunder ut i innslaget), og også hos Friatider

LO danner altså et slags antirasistisk Stasi. Sverigedemokratene som har god oppslutning i en rekke av LO’s fagforbund, mener motivet er å jakte på deres medlemmer.

I disse tider snakkes det mye om hva som kan skape et monster som Breivik. Er noe av svaret (også) her?

I mars inledde LO ett jättelikt projekt som går ut på att utbilda 150 000 av sina medlemmar i att övervaka misstänkta rasister på jobbet. De som rapporteras för invandringskritik riskerar att bli utesluta ur flera LO-anslutna fackförbund, enligt ett inslag i SVT Agenda.

Den jättelika angivarorganisationen blir med sina 150 000 medarbetare betydligt större än Stasi, som vid DDR-diktaturens sammanbrott hade 100 000 angivare runt om i Östtyskland. Syftet med verksamheten är att hålla koll på människors frustration över invandringspolitiken och göra så att vanligt folk känner sig övervakade och därmed rädda för att lufta sina åsikter med sina kollegor och vänner.

– Som förtroendevald måste man ställa sig bakom den värdegrund som finns i fackförbundet, säger Kennet Bergqvist som är en av de utbildade angivarna.

– Sitter någon då och ifrågasätter invandringen och säger rasistiska grejer, då måste man ingripa, så är det bara, fortsätter han.

Enligt ett inslag i SVT:s Agenda (13.40 in) får arbetare inte ens säga att det finns ”för många invandrare” i Sverige utan att riskera uteslutning ur facket.

”Om till exempel nån i fikarummet säger att invandrarna är för många, då ska debattören agera”, heter det bland annat i LO:s riktlinjer.

Det är inte första gången i Socialdemokraternas historia som angiveriverksamhet och åsiktsregistrering används mot politiska motståndare. 1978 avslöjade Jan Guillou och Peter Bratt den så kallade IB-affären, där socialdemokraterna ägnade sig åt att kartlägga och åsiktsregistrera kommunister. Förra året avslöjades även att den vänsterextrema underrättelseorganisationen Expo, som ägnar sig åt olaglig åsiktsregistrering och kartläggning av nationalister, konservativa och invandringskritiker, har ett nära samarbete med Socialdemokraternas ungdomsförbund SSU.

Enligt den vänsterkritiska tidskriften DSM hade Stasi när man var som störst en agent per 63 invånare. Med sina 150 000 angivare i en befolkning på 9,45 miljoner når LO upp till exakt samma nivå.