Terrorisme og ekstremisme

Kraftige signaler fra Sarkozy

Slutter du ikke opp under den franske republikkens verdier, og dertil taler i ekstremistiske ordlag, er det på hodet ut av Frankrike. Dette er budskapet fra president Nikolas Sarkozy, som i kjølvannet av terroristen Muhamed Marah nå utviser radikale muslimer og imamer. Denne måneden er det nasjonalvalg i landet, som avgjøres i en runde nummer to i mai.

Hege Storhaug, HRS

På et prinsipielt grunnlag mener jeg Sarkozys grep skulle vært tatt for lengst av europeiske ledere. De som nå utvises, eller nektes tilbakereise til Frankrike etter utenlandsopphold, har tilknytning til land som det er uproblematisk å vende tilbake til. Det handler om en radikaler fra Algerie, en imam fra Mali, en saudisk imam som ikke får returnere til Frankrike, en tyrkisk imam og en radikal tunisier. Det er ingen menneskerett å bo i Europa og dertil true Europas sjel – frihetsverdiene.

Regjeringen varsler at det vil komme flere utvisningsvedtak. HRS tror at sakene vil føres inn for Den europeiske menneskerettighetsdomstolen. Det kan i så fall bli et avgjørende punkt i vår tid: vil eller vil ikke Europa kunne avvise/utvise krefter som vil rasere kontinentets sjel?

De utviste har blant annet talt for henrettelse av dem som ikke taler den rette islam, taler for ansiktsslør, og som avviser frihetsverdier.

Da kunne vi jo laget en etter hvert ganske lang liste over personer i Norge som gjør det samme.

Den franske reaksjonen er kommer i kjølvannet av massakren i forrige måned i Touluse

En algerisk radikaler og en imam fra Mali ble sendt tilbake til sine hjemland mandag, heter det i en. kunngjøring fra det franske innenriksdepartementet.I tillegg vil en saudiarabisk imam ikke få tillatelse til å returnere til Frankrike, mens en tyrkisk imam og en radikal tunisier om kort tid blir utvist. Flere andre vil følge senere, ifølge kunngjøringen.

– Uten nåde

På et valgmøte i Nancy mandag sa president Nicolas Sarkozy at han med utvisningene sender en klar melding om at de som uttaler seg imot den franske republikkens verdier, vil bli utvist, øyeblikkelig og uten unntak eller nåde.Fransk politi pågrep 19 mennesker i en offensiv mot antatte islamistiske nettverk fredag mens Sarkozy gjorde kampen mot ekstremisme til en sentral del av sin valgkamp. Noen av dem ble arrestert i Toulouse.

Antisemittisk

Den militante algerieren, som tidligere er dømt for sin rolle i et terrorangrep i Marrakech i 1994, ble utvist for å ha tatt opp igjen kontakten med radikale islamske bevegelser.Den maliske imamen ble deportert for antisemittiske uttalelser, for å ha talt for fullt ansiktsslør og for å ha avvist vestlige verdier, mens tunisieren får sin skjebne beseglet for å ha krevd at alle som avviker fra sann muslimsk lære, blir henrettet.