Terrorisme og ekstremisme

Danske arrestert i Marokko for terror

En 37 år gammel danskmarokkaner, først i Danmark, er arrestert i Marokko grunnet mistanke om terroraktiviteter. Mannen tilhører den ekstreme verdensomspennende gruppen Hizb ut-Tahrir, som er forbudt i Marokko, men ikke i Danmark. Den danske ambassaden i Marokko bekrefter at 37-åringen har vært fengslet siden februar.

Hege Storhaug, HRS

Hizb ut-Tahrir er en synlig aktiv gruppering i Danmark. Som broderavdelinger verden over er deres mål å legge kloden inn under kalifatet Deres medlemmer i vesten er kjent for veltalenhet og har ofte høy utdannelse. De kler seg gjerne vestlig, og barberer skjegget. Altså ser alt tilsynelatende plettfritt ut.

I fjor skapte gruppen bred debatt i Danmark fordi den oppfordret (eller truet) innvandrer til ikke å stemme ved valget.

Den arresterte 37-åringen Thami Najim, skal være et ledende medlem av Hizb ut-Tahrirs marokkanske avdeling, der han skal ha fungert som webmaster og it-ansvarlig. Thami Najim er født og opvokset i Danmark, hvor han også har været blandt de toneangivende medlemmer i partiets inderkreds. I 2007 flyttede Najim permanent til Marokko med sin familie, hvorfra han siden har deltaget særdeles aktivt i Hizb ut-Tahrirs arbejde.Ifølge et sagsdokument er Thami Najim sigtet for at bringe Marokkos sikkerhed i fare, forsøg på at vælte det marokkanske regime samt for at have modtaget finansiel støtte fra udenlandske fonde til terroraktiviteter. Ifølge flere marokkanske medier var Najim »leder af en aktiv celle, der bekæmper staten«.

Søster: Han er ikke terroristThami Najim er forhindret i at udtale sig, men hans søster, Fatiha Najim, siger: »Min storebror er ikke terrorist. Han ville aldrig gøre en flue fortræd. Thami har ingen kriminel baggrund, og han har kun brugt sin ytringsfrihed. Hvis Thami havde begået terror, ville han indrømme det«.Selv nægter han sig skyldig og hævder, at ’finansiel støtte fra udenlandske fonde’ refererer til en række pengeoverførsler fra hans tidligere danske arbejdsgiver til hans bankkonto. De undergravende aktiviteter dækker efter familiens udsagn over de bøger og løbesedler med islamistiske budskaber, der blev fundet ved anholdelsen i Najims hjem i byen Kenitra.Ekspert: Hold øje med MarokkoEn af verdens førende terrorforskere, Lorenzo Vidino, forklarer, at Hizb ut-Tahrir »spiller en stor rolle i den marokkanske opposition«. Samtidig betegner han Marokko som et land, de danske myndigheder bør holde et vågent øje med.»Hvis jeg var PET og Mr. Scharf (Jakob Scharf, chef for PET, red.) ville jeg holde godt øje med Marokko. Danmark har en stor marokkansk befolkningsgruppe, der stadig har tætte forbindelser til hjemlandet. Yderligtgående religiøse grupper har også et stærkt fodfæste i Nordafrika, og regionen er ustabil i øjeblikket«, siger Vidino, der er professor ved Center for Security Studies i Zürich.

Han tilføjer, at nordafrikanske lande som Marokko sammen med Pakistan og Somalia i øjeblikket udgør de største terrorreder i verden.

Den marokkanske afdeling af Hizb ut-Tahrir, der er erklæret ulovlig i landet og flere gange tidligere har været i de marokkanske myndigheders søgelys, har fordømt fængslingen af Thami Najim og via løbesedler opfordret til hans løsladelse.I Danmark bakker Hizb ut-Tahrirs talsmand, Chadi Freigeh, op om appellen: »Anholdelsen viser tydeligt, at det marokkanske regime ikke ønsker politisk opposition. Ethvert parti, der kritiserer det marokkanske regime, er forbudt i Marokko. Derfor anerkender vi ikke forbuddet«.Ifølge Politikens oplysninger kan der gå mellem et halvt og et helt år, før der falder dom. Det har ikke været muligt at få en kommentar fra de marokkanske myndigheder eller fra justitsminister Morten Bødskov (S).