Æresdrap og æresrelatert vold

Æresdrap av 19-åring?

En 19 år gammel kvinne ble funnet drept mandag kveld i en kommunal bolig i Landskrona. I ett år hadde hun hatt kontakt med en hjelpeorganisasjon grunnet at hennes nærmeste truet og forfulgte henne. Organisasjonen advarte kommunen om det høye trusselnivået, og de ville flytte den unge kvinnen til et beskyttet bosted i en annen by i Sverige, men ble ikke hørt. En 16 år gammel gutt er varetektsfengslet, mistenkt for å ha knivdrept henne. Gutten er hennes bror.

Hege Storhaug, HRS

OPPDATERT: Informasjonen om den tragiske hendelsen er så langt sparsom. Men man mer enn aner at tragedien kunne vært unngått dersom signaler og advarsler var blitt fulgt opp av myndighetene. Man aner også at den unge kvinnen må ha levd under særdeles vanskelige forhold alene det siste året. Hennes nasjonale opphav nevnes ikke. 16-åringen som antakelig har drept henne skal være en «nærstående» av den drepte. I Aftonbladet kommer det nå frem at morderen er jentas egen bror.

Hun søkte hjelp hos foreningen Tänk om i Malmö, en frivillig organisasjon som arbeider mot æresrelatert vold. Lederen i foreningen sier rett ut ay hun er ”jævlig forbanna” på myndighetene som ikke ville ta innover seg hvor alvorlig trusselbildet overfor 19-åringen var.

Newroz Ötunc är ordförande i föreningen Tänk om i Malmö. Föreningen är ideell och arbetar med hedersvåld genom stödsamtal och gruppverksamhet. I ett års tid har den nu avlidna 19-åringen haft kontakt med föreningen.

Det var vid 23.20-tiden på måndagskvällen som någon ringde polisen och uppmanade dem att åka till lägenheten på Kapellvägen. När polis och ambulans kom fram fann de den 19-årig kvinna knivskuren och utan livstecken.

Vi samlas och tar en liten minnesstund i dag, tänder lite ljus och så, sa Newroz Ötunc på tisdagseftermiddagen.

19-åringen kom i kontakt med föreningen av en slump. Men när kontakten var tagen blev föreningen som en andra familj. 19-åringen var förföljd och hotad av närstående, vilket överskuggade allt annat i hennes liv.

– Största problemet var ju ensamheten. Vissa perioder kunde hon inte alls sova. Då kom hon hem till oss. Hon kunde gå in i rummet och bara somna och sova flera timmar, säger Newroz Ötunc.

19-åringen fick hjälp av kommunen att ordna ett boende och för att stötta henne var föreningen i kontakt med kommunen.

– Vi hade det första mötet redan i september eller oktober. Då var det inte fråga om att hon var så pass hotad, säger Newroz Ötunc.

Men situationen blev värre och när de närstående flera gånger letade upp henne tyckte både 19-åringen och föreningen att det var dags att lämna stan och att hon fick plats på ett skyddat boende.

– Den 14 februari var socialtjänsten i Malmö och vi informerade kommunen om riskerna och hur viktigt det är att hon får skydd och får komma från Landskrona.

Men något skyddat boende fick hon aldrig. Och i måndags kväll dog hon alltså i en av kommunens lägenheter.

– Vi har påtalat riskerna och de har ignorerat dem. Jag är jävligt förbannad. På vilket sätt har kommunen skyddat henne om hon nu är död? undrar Newroz Ötunc.